Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 16.1.2015

A jövő konyhája: saját lárvatenyészdéből nyert fehérje, nyomtatott ételek

A jövő konyhájában öntisztító evőeszközök, Willy Wonka-stílusú élelmiszer-tabletták és ehető csomagolás tartozik majd a mindennap használatos kellékeink közé a Trendstop szerint. Az előrejelző ügynökség azt jósolja, hogy 2063-ra hatalmas lesz a kereslet a friss biotermékek iránt, hátat fordítunk a szupermarketeknek, ehelyett helyi termékeket vásárolunk, és nő a saját élelmiszer megtermelése iránti igény is.

Melyek azok az ötletek, amelyek – még ha most nagyon meredeknek tűnnek is – a nem is olyan távoli jövőben befolyásolhatják, hogyan termeljük az élelmiszert, és azt is, hogy mihez kezdjünk a hulladékokkal?

Farm 432

Katharina Unger, az osztrák Livin design stúdió alapítója tervezte ezt a készüléket, amelynek segítségével legyeket lehet otthon tenyészteni, a saját fehérjeforrás biztosítására. Egyetlen gramm légypetéből 432óra alatt 2,4 kg lárva lesz, aminek fehérjetartalma egyenértékű egy átlagos londoni hentestől 22 angol fontra vásárolható bárányhússal.

Farm 432: Function from Katharina Unger on Vimeo.

A Farm 432 lehetővé teszi az embereknek, hogy önellátókként megtermeljék a fehérjét, amire szükségük van.

Műanyagból táplálékot gyártó gombák

2011-ben egy csoport diák a Yale-ről ecuadori expedíciójukon felfedeztek olyan amazóniai gombákat, amely képes lebontani a műanyagot. Együttműködve az Utrechti Egyetemmel, Katharina Unger elkészítette egy olyan szerkezet prototípusát is, amely a műanyag hulladékot hasznosítja, ugyanis ebből táplálkoznak a gombák, amelyeket aztán meg lehet enni.

Fungi Mutarium: Prototype from LIVIN Studio on Vimeo.

Intelligens tápoldatban

Javier Morillas okostelefon-vezérelt minikertet tervezett. A Niwa meg is kapta a Kickstarteren a szükséges közösségi támogatást. A Niwa voltaképpen egy zárt rendszer, amelyben az “időjárást” és a tápanyagbiztosítást mi magunk kontrolláljuk, és követhetjük, hogyan növekednek odabent a termények. Az első készülékeket a következő hónapokban szállítják ki a megrendelőknek.

d3d13be94cbe89e9e110ffd7e7f6fb3d_large
Fotó: Niwa

Kidobott élelemből energia

A tudósok úgy vélik, hogy a konyhában a jövőben nagy szerep hárul a környezetbarát hulladéktárolókra, amelyek a beléjük dobott élelmiszer-hulladékot képes átalakítani energiává. Lynne Macaskie kutatása szerint a baktériumok át tudják alakítani a háztartási hulladékot hidrogénné, és a folyamat egyetlen mellékterméke a tiszta víz.

3D nyomtatók

Akinek nincs ínyére, hogy rovaroknak kinéző rovarokat fogyasszon fehérjeforrásként, a 3D nyomtatás segítségével a rovarokból kapott fehérjéből könnyedén bármilyen tetszetősebb küllemű kaját nyomtathat majd a jövő konyhájában.

A vállalatok keresik a módszereket, hogyan válik nyomtathatóvá a pontosan megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmazó élelmiszer. A jövőben lehetséges, hogy a scifikben látott módon kapszulákat kell lenyelnünk étkezés gyanánt, vagy olyan, kis formátumú nyomtatott élelmiszereket fogyasztunk majd, ami gyorsan megehető, kompatibilis a rohanó életmóddal, és lehet majszolni kényelmesen munkába menet vagy jövet, útközben is.

A Nestlé például egy Stark Trek-inspirálta készülék kifejlesztésén dolgozik: a filmben látható a Replicator nevű gépezet, amely a fogyasztó szervezete szükségleteinek megfelelő élelmiszereket szintetizál.

Forrás: The Guardian

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!