Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 14.1.2015

Stresszcsökkentő állatterápia: macskák a japán irodákban

P1470326

Tokióban, a világ egyik legzsúfoltabb városában kisállatot tartani luxusnak számít. Ráadásul a legtöbb épületben az adminisztrátorok megtiltják a lakóknak, hogy állatot tartsanak. Macskát szerető emberek szinte kizárólag az erre profilálódott kávézókban találkozhatnak cicákkal, nem csoda hát, hogy ezek nagy sikernek örvendenek.

A cicás kávéházakban azonban kevés idő eltöltésére van lehetőség, főleg ha a munkaidő hosszúra nyúlik, mint általában a japánoknál. Így jött az ötlete egy japán cégnek, hogy az irodákban lehetőséget biztosítson az alkalmazottaknak, hogy macskákkal találkozhassanak.

A Ferray vállalat elképzelése szerint az alkalmazottak ha egész nap interakcióban lehetnek macskákkal, hatékonyabban végzik a munkájukat és kevésbé lesznek stresszesek.

P1470334

A cég irodáiban tehát kilenc macska is “dolgozik”, mindegyiküket menhelyről szerezték. Az alkalmazottak elégedetten nyilatkoztak az újításról, még akkor is, ha a macskák néha nemcsak stresszcsökkentő, hanem -növelő faktorok: kihúzzák vagy elrágják a kábeleket, összeszaggatják a papírokat, sétálnak a billentyűzeten stb. Amikor pedig kliensek érkeznek, a macskák végigszaglásszák és kutatják a táskáikat, sőt a találkozók helyszínén, a konferenciateremben az asztalon alszanak. Ennek ellenére nem zavaró a jelenlétük, a kommunikáció a cégen belül pedig intenzívebbé vált, hiszen mindenki a macskákról beszél. Közelebbi kapcsolatok alakultak ki a munkatársak között, és a munkahelyi problémák okozta stressz csökkent.

A cég azt is megengedi alkalmazottainak, hogy ha van saját kisállatuk, azt elhozzák az irodába. Bátorítják azt is, hogy ha valakinek nincs állata, de szeretne egyet, menhelyről fogadjon örökbe egy macskát, és ebben az esetben havonta 42 dolláros bónuszt kap. Új alkalmazottak kiválasztásánál pedig fontos szempont lett, hogy szereti-e a macskákat.

Hasonló cégpolitikája van a Mars Japan Limited nevű cégnek is, amely egyébként kisállat-eledelre és állattartáshoz kapcsolódó eszközökre specializálódott. Alkalmazottai szintén vihetik kisállatukat a munkahelyre, plusz szabadnapokat kapnak, és egyéb kedvezményeket, pl. a cég fizeti az állat temetési költségeit, ha az elpusztult.

Forrás: totb.ro

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!