Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 8.1.2015

Idén alkalmazni kezdik az élelmiszer-pazarlás elleni stratégiát Romániában

Románia ettől az évtől gyakorlatba ülteti az élelmiszer-pazarlás elleni stratégiát – nyilatkozta a Green Reportnak Viorel Morărescu, a mezőgazdasági minisztérium keretén belül működő Élelmiszeripari Igazgatóság vezetője. A stratégia várhatóan az év első felében kerül közvitára.

Évente világszerte a megtermelt élelmiszer egyharmada kerül a szemétbe az ENSZ becslései szerint. Ez a teljes népességnek szükséges élelmiszer háromszorosát jelenti, és értéke hatszorosa az évente fejlesztésre szánt segélyek összegének. Az EU-ban évi 89 millió tonna élelem megy kárba, ennek 2,5%-a Romániában. Ezzel az ország a kilencedik helyet foglalja el a legpazarlóbb európai országok listáján.

A romániai stratégia keretében először felmérik a jelenséget a teljes élelmiszaripari láncban a termeléstől a fogyasztókig, tájékoztató és nevelési kampányokat szerveznek, szóróanyagot osztanak szét iskolákban és más közintézményekben. Online platform is készül, ahol tájékozódni lehet.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!