Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 8.1.2015

Fekáliából tiszta víz: egy gép, amely Bill Gates legújabb szenvedélye

Bill-Gates

A nem megfelelő csatornázás sok fejlődő országban problémássá teszi a tiszta ivóvízhez való hozzáférést. Az ebből adódó betegségek miatt több mint 700.000 gyerek hal meg évente. Erre jelenthet megoldást egy berendezés, amelyet Bill Gates is népszerűsít.

A Janicki Omniprocessor nevű gép csatornaiszapot alakít át tiszta vízzé, miközben áramot termel. A milliárdos Microsoft-alapító egy videóban magyarázza el a Janicki Bioenergy által kifejlesztett berendezés működését, és hangsúlyozza, annyira biztonságos az ily módon kinyert víz fogyasztása, hogy ő is minden nap ezt fogyasztaná.

A Peter Janickiről, a vállalat CEO-járól elnevezett gép kiszárítja a hulladékot, elégeti, amiből gőz keletkezik, amely áramot termel; a kiszárítással kinyert vizet pedig megszűri.

Jelenleg a gépet egy kísérleti program keretében már használják Szenegálban. Gates azt szeretné, hogy a fejlődő országokban megismerjék és szélesebb körben használják a módszert a szennyvíztisztító üzemekben.

forrás: Mashable

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!