Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.12.2014

A rendszeresen fast foodból étkező gyerekek rosszabbul teljesítenek az iskolában

gyorskaja

Egy a Clinical Pediatrics-on közölt új tanulmány szerint azon 10-12 év közötti gyerekek, akik rendszeresen fogyasztanak fast food ételt, jelentősen rosszabbul teljesítenek az iskolában. A burger-ek, sült krumpli és különböző gyorséttermi húsokat eddig csupán a legfőbb elhízási oknak tudták be a gyerekek körében, most azonban az is valószínűsíthető, hogy tanulási nehézségeket okoznak.

„A gyorsétkezdékre alapuló étrend rendszeressége negatív irányban befolyásolhatja a gyerekek iskolai teljesítményét” – mondta el Kelly Purtell, az Ohio State University professzora, a kutatás koordinátora. A szakértői csapat hosszú időn keresztül vizsgálta több ötödik osztályos gyereknél, akiknek aztán éveken keresztül megfigyelték a tanulmányi eredményeit. A gyerekek több mint kétharmada evett legalább heti egyszer gyorséttermi ételt, ötből egy gyerek pedig minimum heti négyszer tette et.

A kutatások során kiderült, hogy a rendszeres fast food látogató gyerekek ebben a korban jelentősen gyengébb teljesítményt értek el az iskolában mint azon társaik, akik rendszeresen egészségesen étkeztek. Ez a különbség a gimnáziumi évek alatt is fennmaradt. Akik heti 4–6-szor ettek gyorskaját 20%-al rosszabbul teljesítettek az olvasási, matematikai és természettudományi teszteken. Azon gyerekek eredményei, akik heti 1–3-szor fogyasztottak gyorséttermi ételt, nem tértek el a rendszeresen egészségesen étkező társaikétól, a 20%-os lemaradás csupán a matematikai feladatok megoldása során állt fenn.

A vizsgálat nem kereste meg ezen eltérések okait, nem vett számításba más aspektusokat, mint például a szocio-gazdasági hátterek eltérősége, vagy a televíziózással töltött idő stb., de az összefüggéseket több más független szakértő is hitelesnek látja. A tanulmány több más kutatást is hitelesít, amelyek arról szóltak, hogy a cukorban és zsiradékban gazdag ételek negatív hatással vannak a memóriára, vagy a tanulási képességekre.

via cbsnews

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!