Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.12.2014

Veszélyes olajszivárgás volt a Fekete-tengeren

olaj
photo by Arun Roisri via shutterstock.com

Múlt héten egy orosz város (Tuapse) mellett eltört egy olajvezeték, és olaj ömlött a Fekete-tengerbe. A szivárgás elleni küzdelmet nehezítették a rendkívül rossz időjárási körülmények. A helyi önkormányzat azonnal szükségállapotot hirdetett, azonban azóta sem lehet tudni, mekkora az okozott kár mértéke.

A Chernomor Transneft, amely a Transneft nevű orosz olajóriás leányvállalata, kiadott egy közleményt, amelyben azt állítja, hogy mindössze 8,4 köbméternyi olaj került a vízbe. Sokan szkeptikusok azonban a közölt számot illetően. A kárt az okozta, hogy az építkezésért felelős Rosneft cég még nem fejezte be teljesen a szakaszt, a Transneft pedig mindaddig nem használta.

A vihar a térség partjainál több méteres hullámokat vert, amely a hajóval való közlekedést ellehetetlenítette, így a megtisztítási folyamatok jelentősen lelassultak. Napokkal később még mindig több mint 300 munkás dolgozik a terület tisztitásán. A Krasnodari Regionális Kormány karácsony első napjára is szükségállapotot hirdetett.

A World Wildlife Fund számításai szerint az olajfolt eddig már körülbelül 17 négyzetkilométernyi területet fed le a Fekete-tenger partvidékén, és hatalmas károkat okozhat a helyi flórának és faunának, amennyiben nem sikerül gyorsan feltakarítani. A szervezet ugyanakkor a Rosneft és a Transneft felelősségét is hangsúlyozza, azt állítva, hogy a vállalatok annak felfedezését követően órákon keresztül nem jelentették be a szivárgást. A WWF is elvégezte a számításokat a helyszíni vizsgálatok után, szerintük 500 – 700 tonnányi olaj úszik a tengerfelszínen. Ha igazuk van, ez százszor nagyobb mennyiség a vállalatok által bejelentettnél.

via inhabitat

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!