Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.12.2014

Finnország a globális átlagnál kétszer gyorsabban melegszik

finn
photo by joppo via shutterstock.com

Majdnem kétszer olyan gyorsan nőtt az éves középhőmérséklet Finnországban, mint átlagosan a világ többi részén – jelentette be a finn meteorológiai intézet.

„Az elmúlt 166 évben Finnország középhőmérséklete több mint két fokkal emelkedett, ez majdnem kétszerese a globális átlagnak” – írta közleményében a finn meteorológiai intézet, amely jelentését a Kelet-finnországi Egyetem kutatására alapozta.

A kutatás alapján a hőmérséklet 1847 és 2013 között évtizedenként 0,14 Celsius-fokkal növekedett. Az eredmények egybevágnak azzal az elképzeléssel, hogy a magasabb szélességi fokokon erősebb a felmelegedés. A globális hőmérséklet 0,74 Celsius-fokot emelkedik évszázadonként.

„A legjelentősebb növekedést november, december és január hónapokban tapasztaltuk. A tavaszi hónapokban szintén nagyobb volt a melegedés az éves átlagnál” – idézte a közlemény Ari Laaksonennek, a kutatás vezetőjének a szavait. A változások szabad szemmel is jól láthatók, a finn tavak később fagynak be télen, a fák előbb virágoznak tavasszal.

mti

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Lory
  Közzétéve: 30.12.2014, 9:44 am

  Az a 0.14 Celsius fok az gondolom 1.4 akart lenni ha duplaja a globalis 0.74fokos emelkedesnek.

  • A hozzászólás szerzője: SB
   Közzétéve: 30.12.2014, 3:05 pm

   Nem, helyes ahogy van – ld. evtized es evszazad kulonbseget.

   • A hozzászólás szerzője: Lory
    Közzétéve: 31.12.2014, 12:17 pm

    Elnezest, tenyleg, en olvsatam felre.

Szólj hozzá!