Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.12.2014

A jövő kezdete? A NASA növényeket ültet a Holdon 2015-ben

hold
photo by Ase via shutterstock.com

A NASA nemrég bejelentette, hogy 2015-ben növényeket szeretne ültetni a Holdon. Ez lehet az első lépés ahhoz, hogy más bolygón is meghonosítsuk az életet. A tervek szerint a Lunar Plant Growth Habitat projekt keretében egy tudósokból, munkásokból, egyetemistákból és önkéntesekből álló csapat tervezi meg a Holdra szállítandó „kerteket”. A tervek szerint kisebb tartályokba ültetnének növényeket, ezek megvédenék azokat az extrém időjárási körülmények között is. A tartályok továbbá úgy vannak tervezve, hogy információkat küldjenek a Földre a növények állapotáról.

Az élőhelyeket kamerákkal és szenzorokkal látják el, ez segíteni fog a tudósoknak nyomon követni a növények állapotát. Minden élőhelyet úgy szerelnek fel, hogy biztosítva legyen a vízellátás, a megfelelő hőmérséklet és a tápforrások. Az edények bazsalikomot, napraforgót, fehér répát és lúdfüvet tartalmaznak majd.

A NASA azt tervezi, hogy hasonló kis „ültetvényeket” fog elküldeni több amerikai iskolának, tudósnak is. Ezzel nem csupán nyomon követhetik a holdbéli kísérletet, hanem a gyerekek maguk is részt vehetnek egy nagyszabású projektben.

Ellentétben más NASA-projektekkel, ez most meglehetősen alacsony költségvetésű lesz, ráadásul a Google Lunar X Prize pályázat keretein belül fog megvalósulni. A pályázatra magánvállalatok jelentkezhetnek, a győztes pedig 20 millió dolláros támogatást kap. A vállalat feladata az lesz, hogy egy robotűrhajót küldjön a Holdra, amely vizsgálatokat végez a felszínen, és mintákat gyűjt onnan. A pályázat győztese fogja a NASA növényeit is elvinni, így a szervezet körülbelül kétmillió dollárt fog megspórolni. Még ha a magok nem is csíráznak ki, a NASA így kis összeget kockáztat.

Ha a projekt sikeres lesz, az nem csupán az új bolygók meghódításának kezdete lehet, hanem a Földön lehetséges növénytermesztés új módozataira is rámutathat, amire nagy szükség lehet, amennyiben a klímaváltozás a hagyományos mezőgazdasági területek további felszámolását hozza magával.

via slahshdot

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!