Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 13.12.2014

Allergén összetevők, származási ország az étlapon is: szigorodnak a fogyasztóvédelmi szabályok

December 13-ától az európai uniós 2011/1169. rendelet értelmében Romániában is kötelezően föl kell tüntetni minden terméken a következő információkat, a fogyasztók tájékoztatása, egészségének és érdekeinek védelme érdekében:

– az allergén összetevőket mind a csomagolt, mind a kimérős, mind a vendéglőben felszolgált termékek esetében (utóbbiak esetében az étlapon);
– a disznó-, juh-, kecske-, szárnyashús, méz, gyümölcs, zöldség és hal esetében a származási országot;
– ha a termék koffeint tartalmaz, kötelezően fel kell tüntetni a terméken, hogy “Koffeintartalmú termék. Fogyasztása nem ajánlott gyermekeknek és állapotos nőknek”

Azok a cégek, amelyek nem tartják tiszteletben a rendelkezést, 1000-10.000 lejes büntetést kaphatnak nem megfelelő címkézésért, valamint 5000-50.000 lejes büntetést félrevezető kereskedelmi tevékenységért, ha bebizonyosodik, hogy szándékosan titkolták el a fogyasztók tájékoztatására szolgáló információkat. A fogyasztóvédelmi szabályozás be nem tartása akár a termék visszavonásával is jár mindaddig, amíg el nem látják megfelelő címkékkel. A cégeket, amelyek az új szabályozást nem tartják tiszteletben, nem büntetik meg egyből, ám az egészségre kockázatos termékeiket visszavonják és megsemmisítik.

2016-tól a fogyasztókat az élelmiszerek energia-, zsír, zsírsav-, fehérje-, cukor-, sótartalmáról is ugyanígy tájékoztatni kell.

forrás: Mediafax via totb.ro

Címkék: , , , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!