Think Outside The Box

Transindex rovatok


Bözsike akcióban | 10.12.2014

Ön szerint Jézus hol vásárolna be karácsonyra?

P1470305

A gyerekek egy közös játszásnak, az idősebbek egy figyelmes beszélgetésnek jobban örülnek, mint egy sokszor feleslegesen vásárolt ajándéknak. S az megfordult már a fejedben, hány ázsiai gyereknek kell halálra dolgoznia magát, hogy megvehessük az ajándékokat? Környezetvédők gondolatai, kérdései, tanácsai és kívánságai.

Bözsike akcióban

Egész évben zöld problémákkal foglalkozunk, így év végén szerettem volna látni, mit gondolnak a zöldek a közelgő ünnepekről. Az volt a kérésem, hogy fogalmazzanak meg három kérést/kérdést, amit szívesen megosztanának az ünnepre készülőkkel. Hatalmas köszönet minden válaszért. A Bözsike akcióban blog mindenkinek kellemes ünnepeket kíván!

Attila: Úgy gondolom, nem kell hivatalos statisztikákat böngésznünk ahhoz, hogy kijelentsük, karácsony környékén vásárolunk és szemetelünk a legtöbbet. Kijelenthető az is, hogy a környezettudatos viselkedés dupla haszonnal jár: jót tesz a környezetnek, és a saját kiadásainkat is csökkenthetjük vele. Igazából a karácsonyi készülődés nagyon örömteli időszak a családunk számára, főként ha az előkészületekbe mindenkit sikerül bevonnunk. Ugyanakkor a család mellett mások számára is szervezünk ebben az időszakban különböző zöld programokat, ilyen a most pénteken (dec. 12.) negyedik alkalommal megszervezésre kerülő Öko karácsony rendezvényünk. Hulladékból karácsonyi díszeket, termékeket készítünk a jelenlévőkkel, melyet hazavihetnek, megmutatva a család többi tagjának is.
Két kérésem lenne:
1. Háromszéken is minél többen fogadjuk meg és tartsuk is be a Greenpeace Ne csomagolj! kampányát, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy évente 100 ezer tonna karácsonyi csomagolópapír fogy csak Európában, az emiatt kivágott famennyiséget pedig közel 600.000 szálra becsülik. Én a fiam ajándékánál pedig különösen a csomagolásra figyelek, mivel a kisgyerekeknél észrevehető, hogy gyakran éppen a kicsomagolt játék helyett a csomagolással kezdenek el játszani.
2. Karácsonykor legyünk körültekintőek abban, hogy mit és hol veszünk meg. Olyan ajándékot szoktam készíteni, amely újrahasznosítható vagy megújuló anyagból készül, ezáltal csökkentem az ökológiai lábnyomomat.

Csongor:
1. Cserepes fenyő
2. Semmi felesleges pazarlás (a gyomrod ugyanakkora karácsonykor is, mint máskor).
3. A gyerekek egy közös játszásnak, az idősebbek egy figyelmes beszélgetésnek jobban örülnek, mint egy sokszor feleslegesen vásárolt ajándéknak.

A.Z.:
1. Miért az évnek ebben az időszakában tűnik a világ legtermészetesebb dolgának a költekezés/bevásárlás?
2. Mit jelent az Ön számára az ajándék?
3. Tudatosan válogatja a megvásárolandó terméket vagy az elkészítendő ajándék kellékeit/hozzávalóit?

Viktor:
1. Ön szerint hol vásárolna be karácsonyra a kis Jézus?
2. Tippelje meg, hány ázsiai gyereknek kell halálra dolgoznia magát szó szerint, hogy ön megvehesse időben azokat a dolgokat, amelyeket betesz majd a fa alá.
3. Definiálja a karácsony fogalmát.

István:
1. Erős, önmagát megvédeni képes közösséget, közösségi szellemet kérnék.
2. Tudatos vásárlást, ami azt jelenti, hogy természetes csomagolóanyagokba csomagolt, környezetbarát termékeket vásároljanak az emberek és annyi élelmiszert, amennyit elfogyasztanak.
3. Etikai alapokon működő, egymásra figyelő, egymást segítő embereket, közösségeket kérnék.

Anikó:
1. Milyen fát díszít: kivágottat vagy műfenyőt?
2. Minek örvend jobban, ha pénzt kap, vagy ha ajándékba kap egy kiskertet ugyanabban az értékben?
3. Milyen anyagba csomagolja az ajándékait?

P1470301
A régi csomagolóanyagokat, ha már megvannak, ne dobjuk el: újra lehet hasznosítani őket

István:
1. Ne vegyél kivágott fenyőfát.
2. Ha megfelelni akarsz valamilyen szokásnak vagy idegenek elvárásának, inkább semmit ne vásárolj.
3. Csak olyasmit vegyél, ami legalább 2 év múlva is kelleni fog a megajándékozottnak.

László:
1. Ne vásároljunk kacatot. Az egész év folyamán számos felesleges dolgot megvásárolunk, így legalább most az ünnepek táján ne engedjük, hogy a vásárlási láz felülkerekedjen rajtunk.
2. Keressük meg a módját annak, hogy úgy ünnepeljük meg Karácsonyt, hogy közben ne vágjunk ki fát (cserepes fenyő, falra akasztható dísz stb.).
3. Ha vásárolunk, figyeljünk, mit veszünk. Helyi termék, környezetbarát csomagolóanyagok, minél egyszerűbb, kevesebb összetevőt tartalmazó termékek, biotermékek. Mindezeket figyelembe véve ez időszakban is támogatni tudjuk a környezetbarát termékeket.

Péter:
1. Csak olyat vegyenek, ami aktívan lesz használva, és nem a kamra vagy egy szekrény legfelső polcán porosodik majd.
2. Vásároljanak olyan terméket, amely javítható, tartós és használat után vagy újrahasználható részei maradnak, vagy anyagában jól hasznosítható.
3. Olyasmit vegyenek, amit a közelben gyártottak, különösen, ha nehéz termékről van szó, ezek mozgatásához a szállításkor több energia – kőolaj kell.

Helga:
1. Ne vegyenek haszontalan dolgokat, tudják meg valamiképpen, mire van szüksége a megajándékozandónak/mit szeretne kapni, hogy ne a kukában kössön ki az első adandó alkalommal az ajándék.
2. A tumultust elkerülendő, ne hagyják utolsó pillanatra a bevásárlást. Legyenek igényesebbek, figyelmesebbek vásárláskor, ne hagyják, hogy mindenféle akcióval átverjék. Ne felejtsék el, nem biztos, hogy épp a hét szűk esztendő következik, nem kell halmozni, nem kell az ötvenedik kiskanalat is megvenni. Hagyják a bánatba a sok csicsás nájlonzacskót, találjanak ki egyedi csomagolást.

P1470303

3. Ha megtehetik, vásároljanak olyan helyről, ami valami plusszot nyújt: például, ahol vásárlásukkal valamilyen értékben hozzájárulnak a rászorulók megajándékozásához is. Most is, mint mindig, részesítsék előnyben a helyi termékeket.

Enikő:
1. Késztermékek helyett vásároljanak minőségi alapanyagokat és otthon készítsék el a finomságokat: szaloncukrot és mézeskalácsot is.
2. Vásárláskor vigyenek szatyrokat magukkal, és törekedjenek a minél kevesebb csomagolóanyag megvételére.
3. Ha karácsonyfát vesznek, vegyenek földlabdásat, és az átmeneti időszak után ültessék ki. Ha nincs hova kiültetni, akkor vigyék vissza a kertészetbe.

Attila:
1. Készítsetek olyan süteményféléket, melyeknek összetevőit meg lehet kapni a helyi piacokon. Mi lett az almás-diós tésztával? Mákos gubával? Kaláccsal? Első kérésem, hogy ne adjuk be a derekunkat a csokinak, kakaónak, ananásznak, magasztaljuk a helyi almát, körtét, diót, gyermekkorunk gyümölcseit és süteményeit! Helyi közösségünk megköszöni!
2. Laptopok, táblagépek, okostelefonok, plazma televíziók az igazán okos karácsonyi ajándékok gyermekeinknek? Vagy csak figyelemelvonó eszközök, melyek gyártásánál modern rabszolgaként használják ki ázsiai embertársainkat. Második kérésem az lenne, olyan ajándékot vegyél gyermekednek, mely nem szenvedés, hanem ügyes kézművesség és tehetség által volt előállítva. Biztos megkapod a helyi karácsonyi kézműves vásáron!
3. Legyél tudatos vásárló! Tényleg tudod, hogy a hús milyen antibiotikumokat és serkentőszereket tartalmaz? Biztos vagy benne, hogy a szójaszelet nem génmódosított? Nézz a “brand”-en túl, a legtöbb nagyipari termék mögött vegyszeres ipari mezőgazdaság, földrablás és pénzéhes multicégek állnak. Nem ezt kéne tükrözze a karácsonyi asztal, nem erről szól a közösségi összetartás. Harmadik kérésem, hogy vedd fel a kapcsolatot a helyi kistermelőkkel, ismerd meg őket, engedd meg nekik, hogy visszanyerjék azt a bizalmat, amit évek óta, kevésbé meggondolt választásaid által arctalan nagyipari termelőknek adtál.
Amint az angolok is mondják: “Tartsd a barátaid közel, és a kistermelőid meg közelebb!” (Keep your friends close and your farmers closer!)

Címkék: , , , , ,

7 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Áron
  Közzétéve: 11.12.2014, 7:59 am

  Bölcs tanácsok, megfogadjuk.
  Egy kérdés: a termesztett fenyő miért nem öko?
  Köszi

  • A hozzászólás szerzője: Bözsike
   Közzétéve: 11.12.2014, 4:33 pm

   Nekem a karácsonyfa, a kivágott karácsonyfa, felesleges pazarlásnak számít. Pár napig gyönyörködünk benne, majd Vízkeresztkor kidobjuk. Több év kell, míg szép nagyra megnő egy fenyő. Tudom, hogy a termesztett fenyőket karácsonyfának szánták, de akkor is szívesebben látnám elültetve egy parkban, mint megszáradva egy kuka mellett. Egyáltalán nem bánnám, ha leszoknánk a karácsonyfáról.

   • A hozzászólás szerzője: Áron
    Közzétéve: 11.12.2014, 8:15 pm

    Köszönöm. Szóval nem nem öko, hanem csak nem kedves.
    Hadd tegyem hozzá, hogy akkor a vágott virág sem – erről Hamvas azt mondja, ha nem vágjuk ki, nem áldozat. Ilyen még a bikaviadal bikája – erre még többen haragszanak, mint a karácsonyfára.
    Az izlés persze nem vita tárgya.

  • A hozzászólás szerzője: csongor
   Közzétéve: 11.12.2014, 10:58 pm

   A cserepes fenyő is termesztett, a megfelelően felcímkézett vágott fenyő is az. De míg az előbbi él, az utóbbi egy halott. Míg a cserepes jó eséllyel tovább élhet valahova kiültetve, addig a vágott fenyőből a karácsonyfa olyan, mint egy felravatalozott halott. Ráadásul gyerek-halott, amelyből már sohasem lehet felnőtt, így a termesztésére fordított évek és energiák elvesznek, ezeket elvesszük a természettől. A felcímkézetlen “fekete”, valószínűleg lopott fenyő, bár ez a legolcsóbb, pláne rossz választás, hiszen ezzel direkte az erdők szabályozatlan kizsákmányolásához, rombolásához járulunk hozzá.

 2. A hozzászólás szerzője: Bözsike
  Közzétéve: 11.12.2014, 10:45 pm

  Nem hasonlítanék össze egy fenyőt egy egynyári virággal, de írtam már a védett virágokról feketepiacáról is. Nem divat a pazarlásról beszélni, sokkal menőbb gondolat a fogyasztást bátorítani. Évek kellenek, míg egy fenyő megnő, másfelől meg a sok letarolt erdő után karácsonykor sem akarok kivágott fenyőt látni. Van, ahol dézsás fenyőt vásárolhatunk, bérelhetünk és kérésre ünnep után visszaviszik a kertészetbe. Minél nagyobb lesz dézsás fenyőkre a kereslet, reméljük annál nagyobb lesz a kínálat is. Ez is egy lehetséges megoldás. A spanyol bikaviadalok ellen is lehet tenni, ha az is szívügyünk.

  • A hozzászólás szerzője: Telegdi-Csetri Áron
   Közzétéve: 14.12.2014, 12:18 am

   A halál az élet része, a halál lehet szép, az áldozat lehet értelmes. A halott fenyő is termelt oxigént, és lesz fája, amit a baktériumok lebontanak. A természet egészét az egyéni halál nem károsítja, hanem táplálja. A mag meghal, hogy növény lehessen. A természet egészét az ember károsíthatja, de kárát csak az ember látja, a természet egy újabb szempillantás alatt felépülhet, ha az ember önmagát egy szempillantás alatt megszünteti.
   Lehet, hogy az ember kellene áldozattá váljon az önmaga építette máglyán, hogy a természet visszatérhessen a medrébe.
   Ezt akarjátok?
   Elegetek van az emberből?
   Megoldható!

   • A hozzászólás szerzője: Bözsike
    Közzétéve: 16.12.2014, 8:21 pm

    A világvége vizionálásával sem tudok mit kezdeni. A legtöbb zöld aktivista reménytelenül földhözragadt. Elolvashatnám egy-egy szerző teljes életművét, de nem érdekel. Karácsony környékén sok az ingerült ember, aki egész évi frusztrációját most szabadítja a világra. Van ez így, elmúlik. Fogalmam sincs ki az a mi, aki megszólíttatott, de úgy tűnik én is része vagyok. Csak saját nevemben nyilatkozom. Igen, a természet jól megvan ember nélkül is, ez senkinek sem újdonság. A cikkben csak ajánlatok vannak, senkinek sem tesszük fejéhez a pisztolyt. Lehet változtatni, ez egy lehetőség. A száraz fenyő táplálhat más életet egy erdőben. Az erdőben és nem a betondzsungelben. A kukák mellett landoló megszáradt fenyőfákban nem látok semmi költőit, a szemétdombra kerül, esetleg elégetik.

Szólj hozzá!