Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Heroes | 3.12.2014

Down-szindrómás riporterek a TVR-nél: Európában egyedi, sikeres kezdeményezés

mozgass

A TVR Cluj minden pénteken 17:00 órától közvetíti az Előítéletek nélkül (Fără prejudecăți) című műsort, amelynek az a különlegessége, hogy három Down-szindrómás fiatal vezeti: Raluca, Bogdan és Mihai. Európában ők az egyetlenek, akik riporterként dolgoznak ezzel a fogyatékkal élve. Hogy ezt elérjék, nagyon sok segítségre volt szükségük, de elsősorban Ovidiu Damiané, a HVS munkatársáé az érdem.

írta: Camelia Jula, totb.ro

Raluca, Mihai és Bogdan nagyon szeretik Ovidiut, a bátyjuknak tekintik mind a hárman. És nagyon lelkesek, hogy a televíziózásban dolgozhatnak, azt remélik, ezt később is folytathatják saját műsorokkal, vagy más jövőbeli projektekkel. De most még muszáj Ovidiuval maradniuk, hiszen ő oldotta meg, hogy kamera elé állhassanak.

Ovidiu azt mondja, akkor támadt az ötlete, amikor Facebookon látott egy fotót Fernanda Honoratoról, aki a TV Brasillnál dolgozott, és akkoriban az egyetlen Down-szindromás riporter volt a világon.

„Több mint tíz éve dolgozom fogyatékossággal küzdő emberekkel, az AHS alapítótagja vagyok, végzettségem szerint pszichológus, és nagy tapasztalattal rendelkezem szociális munkásként is. Idén az AHS tíz éves lett, és mi elkezdtünk abban gondolkodni, hogy milyen közösségi projekteket csináljunk: a segítségre szoruló emberek ugyanis nagy támogatásra szorulnak a közösség részéről, ez azonban nem jelenti, hogy ne lennének ők maguk is nagyon fontos erőforrások. Amikor megláttam Fernanda fotóját, arra gondoltam: micsoda remek dolog, vajon Romániában mikor fogunk ilyet látni? És mivel engem bosszantanak a ‘bezzeg máshol lehet, nálunk meg nem’ típusú siránkozások, elkezdtem gondolkodni azon,hogy megírom a projekttervet. Leírtam az ötleteimet, felkerestem vele Adrian Roca Rozenberget (a TVR Cluj főszerkesztője), akinek tetszett az ötlet, és elkezdett a megvalósításon gondolkodni. Mire észbe kaptam, már kerestük is a riportereket. Így jutottunk el a Raluca Downcer Központhoz, amely azon kevés hazai szervezet közé tartozik, amely a felnőtt Down-szindrómásoknak nyújt segítséget. Kellett egy fiatal riporter nekünk, aztán találtunk hármat, és mivel mindhármuknak sajátosan egyedi személyiség volt, felvettük őket mind. Aztán minden mintha a semmiből teremtődött volna meg: emberek, pénz, idő. Augusztusban kezdtünk el a projektről beszélni, és szeptemberben már le is forgattuk a műsor pilot-részét. A dolgoknak kialakult a rendjük, és minden nagyon jól működött” – mondja Ovidiu mosolyogva.

Raluca, munkára készen

Raluca, munkára készen

A riportereknek Carmen Bedreagă, az AHS egy terapeutája segít nagyon sokat. „Nem akarjuk, hogy az legyen, hogy lefilmezünk egy Down-szindrómás fiatalt, és kész is a műsor, azt szeretnénk, ha a műsor készítésének ők is a lehető legjobban részesei legyenek” – mondja Ovidiu. Bedreagă dolga a személyiségfejlesztés, az érzelmi biztonság megteremtése, valamint a logopédiás gyakorlatokban való segédkezés. A három riporternek technikai segítséget is nyújt a TVR csapata: hogyan fogják a mikrofont, hogyan kell a kamerába tekinteni, hogyan kell az interjúalanyokat kérdezni stb.

„A projekt célja, hogy megváltoztassuk az emberek mentalitását. Elnézve a Facebookon érkező kommentek és üzenetek sokaságát, ez úgy hiszem, sikerülni fog” – mondja Ovidiu. A projekt ugyan Kolozsváron indult, de hamar elterjedt a híre az egész országban, így a csapat felé számos meghívás érkezik mindenhonnan, ahol akad egy jó téma. „A másik cél, hogy ne csak a kolozsvári iniciatívákat mutassuk be, hanem az országban minden olyan kezdeményezést, ami a fogyatékkal küzdők megsegítésére irányul. Például mi történik a falvakban? Milyen lehetőségiek vannak ezeknek az embereknek, milyen a körülöttük levők mentalitása? Például feltűnt, hogy falun logisztikailag nézve sok a pótolnivaló, a helyiségek nincsenek megfelelő eszközökkel felszerelve, viszont az emberek elfogadóbbak a fogyatékosságokkal élőkkel szemben. Továbbá szeretnénk ezeket a kezdeményezéseket összegyűjteni, azokat is bemutatni, amelyek erőforrások híján kevésbé mediatizáltak” – fejti ki Ovidiu.

Mihai terepen

Mihai terepen

A három fiatal felelőssége és részvétele a munkában nagyon jelentős. „Amikor filmezünk, amikor interjúkat készítenek, jól felkészülnek: saját kérdésekkel jönnek, saját témákkal, amelyeket szeretnének megvalósítani. Van amikor megvitatunk dolgokat, majd ejtünk egy-egy témát egy aktuálisabb kedvéért. Ilyenkor megértőek, elfogadják az érveimet, de később emlékeztetnek rá, hogy van egy saját ötletük is. Nagyon lelkesek, és fáradhatatlanok. Néha elfáradnak persze, de ez náluk nem azt váltja ki, hogy elkedvetlenedjenek: alszanak az autóban hazafelé, de sosem mondják, hogy nem bírják tovább” – meséli Ovidiu.

A műsor a készítők számára az „ismeretlenbe való ugrás” volt, de nagy hittel és optimizmussal álltak elé, az eredmény pedig még őket is meglepte. Sokat vállalnak, és nem férnek a kudarctól.

Tulajdonképpen nem is vallhatnak kudarcot, hiszen amit ők csinálnak, ahhoz hasonló nincs Európában, így amúgy sem lenne mivel összevetni. Mihai Arsenienek nemrég volt egy élő adása. „Premier volt, az első élőben adott duplex, Mihai-nak pedig meghívottja is volt, szóval a maximálisra bonyolítottuk a dolgokat. Mihai azonban csodálatosan vezette végig a műsort” – emlékszik vissza Ovidiu, aki elmondja, lassanként a vágószobába is be akarja vinni őket, hogy a háttérmunkálatokat is minél jobban elsajátíthassák. „Miért állnánk meg annál, amit elértünk? Nekik nincsenek korlátaik, azokat mi alkotjuk meg. Mi mondjuk, hogy bizonyos dolgokat nem értenek, nem tudnak megtanulni, megcsinálni” – állítja Ovidiu.

Bogdan interjúvol

Bogdan interjúzik

A fiatalok családjai maguk is nagyon lelkesek. Ovidiu elmeséli, hogy nagyon sok támogatást kapnak tőlük, ami kell is, lévén a televíziós műsorok készítése nagy fokú rugalmasságot igényel.

Mi lesz a műsorral egy hónap, öt év múlva? „Nem tudjuk, de kiderítjük. Lehet, hogy társműsorvezetők lesznek, lehet, hogy lesz saját műsoruk. Mi hittünk bennük, és elég bátrak voltunk megpróbálni a dolgot. És számomra fantasztikus, ahogyan a tévés csapat, az interjúalanyok viszonyulnak ezekhez a fiatalokhoz. A stábtagok, akik megszokták, hogy nagyon gyorsan kell dolgozniuk, nagy nyomás alatt, most nagyon sok türelemmel és megértéssel fordulnak a fiatalok felé. Mintha ők hárman a körülöttük levőkre is motiválóan hatnának. A meghívottak pedig… hát ők az elején csodálkoztak nagyon (most már Kolozsváron elég ismertek vagyunk, így már ők is megszokottnak, normálisnak vélik), aztán, amikor látták, hogy a riporternek vannak kérdései, tartja a mikrofont, és egy cetlin még sok kérdés sorakozik, ők is oldódtak, és minden természetesnek tűnt nekik. A meghívottak is komolyan veszik őket, ugyanúgy viszonyulnak hozzájuk, mint más riporterekhez. És sokszor, az előre legyártott kérdéssorban megjelennek a saját spontán kérdések, amelyek a témára jobban fókuszálnak, vagy annak kifejtését szorgalmazzák, ami azt jelzi, hogy teljes mértékben megértik a tárgyat. Az interjú végére már teljesen más lesz a vendégek nézőpontja” – mondja el Ovidiu. És tulajdonképpen minden elégedett interjúalannyal közelebb kerülnek a célhoz, hogy megváltozzék a mentalitás.

Ovidiu, Bogdan, Raluca és Mihai helloween-i bulin

Ovidiu, Bogdan, Raluca és Mihai Halloween-bulin

A Raluca Központban, ahol Ralucával (26 éves), Mihai-jal (28) és Bogdannal (32) találkoztam, nagyon szeretetteljes a légkör. Bőven lehet itt kapni ölelést. Bemutatkozunk, puszilózunk, ölelkezünk. A kollégák éppen hazafele indulnak egy fárasztó nap után, Raluca, Mihai és Bogdan még maradnak, hogy beszélgessünk. Mi tetszik nekik leginkább a riporterkedésben? „Engem a TVR Cluj és TVR 3 csapatával eltöltött idő nagyban segített, hogy oda jussak, ahol mindig is szerettem volna lenni. Nagyon szeretem, amit, és ahogyan csinálok. Mind közül interjút készíteni szeretek leginkább. Örülök, hogy lehetőségünk van megmutatni a világnak, hogy tudunk, és akarunk ezzel foglalkozni. Szeretem kidolgozni a kérdéseket. Szeretném, ha egyszer lenne saját műsorom, amelyet én készítek el, ahogyan Ovidiu az övét. Meghívnám anyámat és Evát, a központunk vezetőjét és mindenkit, akiket szeretünk, s akik sokat jelentenek nekünk” – mondja Raluca, és hozzáteszi, tudja, hogy csak munkával lehet elérni azt, amit szeretnének.

Kollégája, Mihai inkább adni szereti az interjút, meg az élő duplexet, Bogdan pedig úgy fogalmazott, minden öröm, amit csinálhat: „szeretek interjúvolni, meghívottakkal tartani műsort, szeretek riporter lenni. Meg kell köszönnünk Ovidiunak a kezdeményezést” – mondja. Mihai ugyanakkor elismeri, hogy a filmezés gyakran sokkal tovább tart, mint ahogyan azzal előzetesen kalkulálnak, és ez időnként nagyon fárasztó lehet. „Számomra nem” – veti ellen Raluca, „tudom, mi a dolgom, és meg akarom mutatni a világnak, hogy meg lehet csinálni. Mindenbe beletesszük a lelkünket, Ovidiu és Carmena nagyon sokat segítenek nekünk, ezt meg kell köszönnünk.”

Mindegyiküknek megvan az eddigi kedvenc pillanata az interjúk, az elkészített műsorok közül. Mindegyikük riporter akart lenni az élete egy bizonyos pillanatában. Televíziónál dolgozni. És most, amikor lehetőségük nyílt rá, úgy döntöttek, akkor már jó munkát akarnak végezni. A családjuk támogatja őket ebben.

Ma, december 3-án 17:00 órától a TVR Cluj Előítéletek nélkül műsora a Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából a Sportcsarnokból jelentkezik egy különkiadással. A műsort kedden, december 9-én ismétlik 17:00 órátó a TVR 3 csatornán.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség vagy katasztrófa következtében fogyatékossá vált emberek problémáira. A mai, kolozsvári rendezvényt kerekesszékes kosárlabda-mérkőzés nyitja, majd számos művész, híresség látogat el a helyszínre, köztük Novák Eduárd, olimpiai-, világ- és Európa-bajnok mozgássérült kerékpározó.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!