Think Outside The Box

Transindex rovatok


Pró és kontra | 29.11.2014

Black Friday pró és kontra

Nyakunkon a karácsony, az ünnepi ajándékozási láz, és az ajándékok beszerzésének egyik remek alkalma a Black Friday, azaz a nagy árkedvezmények napja. Illetve hete, mert Románia több online üzletében és bevásárlóközpontjában akár több mint egy hétig is eltartott a Black Friday.

Vitathatatlan, hogy sokan büdzsékímélő módon ki tudják használni ezt az akciót, ám ugyanakkor olyan kérdések is felmerülnek: valóban szükségünk van-e arra a rengeteg akciós termékre, amit ilyenkor megveszünk? Abban a kontextusban, hogy egyre kevesebb az erőforrás, és az ökoszisztémákra nehezedő antropogén nyomás egyre nagyobb, valóban etikus még nagyobb fogyasztásra ösztönözni?

“All you need is love” – ezzel reklámozza a fekete pénteki akcióját az egyik legnagyobb romániai online üzlet. A túlfogyasztás vagy a valójában számunkra szükségtelen dolgok megvásárlása – bár pillanatnyilag boldogsággal tölt el – valójában nem egy pótlék, arra, amire igazán szükségünk van? Egyáltalán tudjuk, mire van szükségünk? Vagy elsodor a vizuális ingerözön a fogyasztás e templomaiban?

Az alábbi videó a Black Friday akciók másik arcát mutatja meg, amikor a vásárlókból dühös, kontrollvesztett, ijesztő tömeggé transzformálódott embermassza kíméletlenül maga alá gyűr és szó szerint eltapos mindent és mindenkit, aki az útjába kerül:

A baloldali zöld mozgalmak szerint “a kapitalizmus elvei, miszerint a gazdaság folyamatos növekedése mindennél előbbrevaló, és a fogyasztók érdekeit ki kell szolgálni, válsághoz vezettek, és a kihívás abban áll, meg tudjuk-e oldani a helyzetet, szembesülni a kihívással, és meg tudjuk-e tenni a megfelelő lépéseket a fenntarthatóbb jövő felé”. Ezért ellenakciókkal válaszolnak, amilyen pl. a Buy Nothing Day.

blackfriday

Pró és kontra érvekből van éppen elég, most nagyon röviden egy közgazdasági nézőpontot és a tudatos vásárló szemszögét mutatjuk be, amely a Black Friday-rajongókat is arra figyelmezteti, mielőtt belevetnék magukat a forgatagba, olvassák el a fogyasztóvédelmi hivatal ajánlásait.

Pró: imádjuk az árvadászatot, és a gazdaságnak is jó

Szőcs Csongor-Ernő (Pénzcsinálók.ro)

A Black Friday növeli a lakossági fogyasztást.

Az elmúlt pár évben folyamatosan gondot jelentett a román gazdaságban, hogy a GDP-növekedés nem a belső, hanem a külső fogyasztás emelkedéséből származott, vagyis inkább az export bővülése tornázta fel a gazdasági növekedést. Az is jellemző, hogy a gazdasági válság után a lakosság körültekintőbbé vált, és jövedelme egyre részét nem elköltötte, hanem félretette. Idén októberben 2009 októberéhez képest 39%-kal volt magasabb a lakossági bankbetétek összege. Az elővigyázatosság és pénzügyi fegyelem természetesen jó, de egy jelentősebb gazdasági növekedéshez szükség van a fogyasztás növelésére is. Az akciók, kedvezmények hagyományos fogyasztásserkentők.

Méretgazdaság.

A Black Friday-jel, mint értékesítési módszerrel mindenki jól jár. A fogyasztók általában valóban olcsóbban vásárolhatják meg az áhított termékeket. A vállalatok nagyobb mennyiségeket rendelnek a gyártóktól, így ők is nagyobb kedvezményeket tudnak kiharcolni. Ha az egyes termékeken levő profitmarzs csökken is, összességében, a megnövekedett kereslet miatt, pluszban jönnek ki. Még a munkaerőpiacra is pozitív hatása tud lenni ennek az időszaknak: november-decemberben több munkásra van szükség a megnövekedett forgalom miatt.

Mert fun.

Minden gazdasági megfontolást félre téve: az emberek egy része egyszerűen imádja az árkedvezményeket, az “árvadászatot”. Boldog attól, hogy úgy érzi, valamit az átlagosnál olcsóbban tudott megszerezni. Miért fosztanánk meg őket ettől az élménytől?

Te Black Friday-párti vagy?

View Results

Loading ... Loading ...

Kontra: a vásárlásnak következményei vannak

Bözsike akcióban

A fekete péntek nagyszerű alkalom arra, hogy felülvizsgáljuk fogyasztási szokásainkat. Ez a nap a túlfogyasztás szentesített napja, Amerikában már népszokásként emlegetik. Két témát találok most fontosnak, az egyik egy nagyszerű civil kezdeményezés, a másik pedig a fogyasztóvédelem, amire egy ilyen árucikkeket halmozó napon különösen szükségünk van.

1992 óta létezik egy civil kezdeményezés, a Ne Vásárolj Semmit! Nap, amit már a világ számos országában megrendeznek. Bár a reklámok azt sugallják, hogy soha nem vásárolhatunk eleget a boldogsághoz, a civilek arra hívják fel a figyelmet, hogy a vásárlásnak következményei vannak. „A megvásárolt dolgok vagy otthon halmozódnak, vagy rövid távon a kukában kötnek ki. Közben pedig az előállításukhoz szükséges nyersanyag- és energiaigény óriási terhet ró a Földre (…) a jövő generációk elől vesszük el az erőforrásokat. Nem is beszélve arról a rengeteg hulladékról, ami részben a gyártás, részben a forgalmazás, részben pedig az (el)használat révén keletkezik.” (Lásd bővebben itt.)

Tényleg szükségünk van a megvásárolt árucikkekre, vagy inkább a megszerzés öröméről van szó? A vásárlás nem sportesemény, bár sokan a bátorság és ügyesség próbájának látják, és ez igaz az online vásárlásokra is. Riasztó külföldi felvételeken a vásárlók fekete pénteken úgy viselkednek egymással, hogy az egy utcai tüntetésen is felháborító lenne.

Ha a civilek érveit lazán lesöpörjük, mert úgy érezzük, hogy nem élet az élet egy új okostelefon vagy az ötvenedik műszálas törülköző nélkül, akkor jobb, ha utánanézünk, milyen jogaink vannak. A vásárlási lázban nagyobb eséllyel hagyjuk, hogy átverjenek.

Egy zsúfolt üzletben nem tudjuk megfelelően megnézni a terméket, és kevesebbet gondolkodunk azon, hogy valóban szükségünk van-e az adott árura. Ha ruháról, cipőről van szó, nem biztos, hogy fel tudjuk próbálni, mindenki azzal marad, amit vásárolt. Érdemes felkeresni a román fogyasztóvédelem honlapját, hogy ne dobjuk ki a pénzt az ablakon.

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!