Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.11.2014

Zöld luxus már Romániában is

vila-curte

Első ízben épül a bioklimatikus dizájn jegyében lakónegyed Romániában. Bukarestben a Tunari negyedben 60 passzívházból álló komplexumot épít fel az Alesonor ingatlanfejlesztő cég.

A házakat minimális költséggel lehet kifűteni, nagyon kényelmesek lesznek, hatalmas, délre néző ablakaikon rengeteg természetes fényt engednek be. Az ablakok elé ugyanakkor lombhullató fákat ültetnek, hogy nyáron a túlmelegedéstől óvja a belteret. Napelemek, plafonfűtés, LED-es világítás, okostelefon-applikáció, amellyel követni és állítani lehet a ház energiafogyasztását: ez mind hozzátartozik az árhoz, ami 230.000 eurótól indul (áfa nélküli összeg). Viszont az éves energiafogyasztás ára csupán 650 euró, szemben egy klasszikus ház fenntartásának költségeivel, ami a 4000 eurót is elérheti.

Forrás: Green Report via TOTB

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Lory
    Közzétéve: 27.11.2014, 3:55 pm

    Hat nem tunik akkora haznak, hogy egy ilyen nem passziv haz, bukaresti klimaban evi 4000euros energiakoltsege lehessen, gondolom ezt ugy szamoltak ki, hogy mi az a maximum amibe kerulhetneaz evi energiakoltseg de 2/3dabol tuti simman kijon egy ekkora nem passziv haz energiakoltsege is bukarestbe, simma energiatakarekos egokkel, s nem 20 eves haztartasi gepekkel stb.

Szólj hozzá!