Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.11.2014

Támogatja a nejlonzacskó-stoppot az EP szakbizottsága

Az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága jóváhagyta azt az uniós intézményközi megállapodást, amely kötelezi a tagállamokat, hogy 2019-ig a mai mennyiség felénél kevesebb nejlonzacskót használjanak fel – közölte kedden az EU-jogszabálytervezet néppárti felelőse, Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő.

Statisztikai adatok szerint jelenleg az unióban a vásárláshoz használt nejlonzacskók 90%-át egyetlen alkalommal használják, mielőtt hulladékká válnak. Ez rendkívül súlyos terhet ró a környezetre, hiszen évente 8 milliárd nejlonzacskó válik szemétté a természetben.

A tervezett új európai szabályozás célja a túlzott és szükségtelen hulladéktermelés visszaszorítása. Ennek érdekében a tagállamok kötelesek első lépésben 2019-ig az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználásukat 90 darabra csökkenteni a mai átlag 200 helyett. Második lépésben pedig ezt a mennyiséget 2025-re 40 darabra kell mérsékelni. A tagállamok az ütemezett csökkentés helyett előírhatják a nejlonzacskók kötelező árazását is, aminek 2018 végéig kell megvalósulnia.

A jogszabály azokra a nejlonzacskókra vonatkozna, amiket a vásárló a bevásárló az üzletek pénztáránál kap. A tagállamok döntése szerint kivételt képezhetnek a nagyon vékony szatyrok, amelyekbe halat, húskészítményeket, tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt csomagolnak.

Forrás: MTI

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!