Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.11.2014

Petíció Johannishoz a csertési ciános bánya ügyében

certes

Egy nap alatt több mint háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben Klaus Johannist kérik az ország törvényeinek betartására a felsőcsertési bánya ügyében. A petíciót a MiningWatch szervezet indította, és a Felsőcsertés = Verespatak nevet viseli.

A háromnyelvű (román, angol és német) petíció emlékezteti Johannist arra, hogy azt ígérte, egy mediátor elnök lesz, aki a társadalom és a nagypolitika közötti kommunikációt fogja elősegíteni.

A szöveg arra kéri a lelendő államelnököt, hogy már most, a PNL elnökeként kérje a csertési bányaberuházás átláthatóságát, és vizsgáltassa ki a helyi hatóságok felelősségét.

Erre szerintük azért van szükség, mert a csertési bányaterv nagyon hasonlít a verespatakihoz, ugyanakkor az engedélyeztetési eljárásban számos rendellenességet lehetett tapasztalni az állami intézmények részéről, már 1995-től kezdődőleg. Tovább a hatóságok nem átlátható módon hoztak intézkedéseket, és a Deva Gold vállalat érdekeit szolgálták az objektív döntések helyett, kezdve azzal, ahogyan a bányászati engedélyt kiadták, beleértve a környezetvédelmi engedélyt és az építési telep létrehozására kiadott engedélyt.

A megfogalmazók emlékeztetnek arra, hogy a romániai civil társadalom elutasítja a cián alapú bányászatot, jó példa erre a Diaszpóra-levél és a Kolozsvári hét pont szövege.

A Miningwatch nehezményezi, hogy Johannis párttársa, a felsőcsertési polgármester, Petru Cîmpian fittyet hány a törvényes előírásokra, és nem mutatja be a civileknek a ciános bánya engedélyeztetéséhez szükséges dokumentumokat. A polgármester a Miningwatch szerint a korrupció és jogállam működési hibájának szimbóluma, aki ellen fel kell lépni, ahogyan ezt a kampányban Johannis meg is ígérte.

A petíciót itt lehet aláírni. Az ügyről meg nálunk is tájékozódhat.

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Bosznay Ágnes
    Közzétéve: 25.11.2014, 7:29 pm

    Egyetértek!

Szólj hozzá!