Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.11.2014

Van egy falu Romániában, ahol az embereknek nincs ivóvizük. A Greenpeace és a Bankwatch adományokat gyűjt

submaidane

A Greenpeace és a Bankwatch kampányt indított Ivóvizet Submaidane lakóinak néven, melynek célja, hogy pénzadományokból vízszűrőket biztosíthassanak a falu lakosságának. Egy tavalyi ökológiai katasztrófa óta ugyanis nincs ivóvizük.

Tavaly, karácsony környékén a falu tíz háztartását és tizenöt hektárnyi mezőgazdasági területet öntött el a hamuval kevert víz, amely a helyi hőerőmű széntározójából szivárgott ki. Azóta a helyi önkormányzat, de a szennyezésért felelős vállalat, az Energetic Oltenia Complex is késlekedik a helyreállítási munkálatokkal.

Mivel közelít a tél, és a lakosoknak nincs hozzáférésük ivóvízhez, a Bankwatch és a Greenpeace szeretne segítséget nyújtani.

A kezdeményezést hivatalosan Mihai Stoica „Cenușa sub maidane” című fotókiállításán indították útjára, amely november 19-én nyílt meg a bukaresti Bastilia Könyvesboltban. A megnyitón egy dokumentumfilmet is levetítettek.

„Ezzel a kampánnyal pénzt szeretnénk gyűjteni, hogy azzal vízszűrőket vásárolhassunk, és ezt eljutathassuk azoknak, akiket érintett ez a katasztrófa. Egyet már sikerült beszerezni, de még kilencre van szükség. Ezek megvásárlásához 13 500 lejre van szükségünk, és szeretnénk ezt az összeget december 12-ig összegyűjteni ” – vázolta Ionuț Apostol, a Bankwatch Románia elnöke.

Az esettel mi is foglalkoztunk. Az adományokat a Greenpeace CEE România RO17 BACX 0000 0001 2645 6001-es számlaszámra várják.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!