Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 18.11.2014

Búcsú a számláktól: az ország harmadik passzívházát építette fel egy kolozsvári magyar üzletember

evohouse

A világ lakásépítészetének evolúciója egyre kevésbé hagyhatja figyelmen kívül a „zöld trendet”, azaz a lakások energia-hatékony, és energiatakarékos tervezését. A passzívházak ezt a célt szolgálják, olyannyira, hogy szinte teljesen függetlenné tudnak válni az energiaszolgáltatóktól. Barabás Béla kolozsvári üzletember nemrég építtetett egyet magának. Ennek azért van hírértéke, mert az országban ez még csak a harmadik.

Az első passzívházakat 1990-ben építették a németországi Darmstadtban, majd 1996-ban megalakult a Passivhaus Institut, amely a szabvány gondozásáért és minősítéséért felel. A minősítés megkapásának egyik legfontosabb szempontja, hogy az épület fűtési energiaigénye nem haladhatja meg a 15 kWh/(m2év) értéket, a második, hogy összes primerenergia-igénye nem lehet több mint 120 kWh/(m2év), a harmadik pedig, hogy légtömörsége legfeljebb 0,6 1/h lehet.

Világszerte jelenleg kb. 35 000 tanúsítvánnyal rendelkező passzívház létezik. Barabás Béla háza a harmadik az országban, a másik kettő közül az egyik szintén Kolozsváron van, a másik pedig a Temes megyei Újszentes (Dumbrăviţa) településen. Az EvoHouse-nak keresztelt ház remek helyen áll, a kilátás a Bükkre néz. Az építész nagy ablakokat használt, ezek felét teszik ki a teljes külső felületnek. A Barabás-villa belül négy apartmant tartalmaz, melyek külön-külön is lakhatóak. A kétszintes épület 320 négyzetméteres belteret ölel fel, ebből az egyik apartman 110 négyzetmétert foglal el, a második legnagyobb 60 négyzetmétert, a másik kettő pedig 52–52 négyzetmétert. Építésében a tulajdonos száz százalékosan részt vett, de kolozsvári egyetemisták is dolgoztak rajta, akiknek így először nyílt alkalmuk passzívházat építeni.

A kizárólag újrahasznosított anyagokból épített háznak számos előnye van: energiailag majdhogynem teljesen önfenntartó, terei mindig frissek, köszönhetően egy belső szellőzőrendszernek.

„Lemondtam a méretről a minőség javára, hiszen a környéken nagyon drágák a telekárak, így nagyon ki kellett használni a meglevő területet” – mondja Barabás az Adevărulnak, és kifejti, hogy sem irodahelyiséget, sem vendéghelyiséget nem alakított ki, valamint a konyha is a nappali egy sarkában kapott helyet. Az üzletember azzal a legelégedettebb, hogy míg eddig több mint 2000 eurót kellett évente számlákra költenie, ez most már mindössze kb. 200 euró lesz. Ezt Marius Șoflete, a ház tervezője a hasonló, Magyarországon épült házakat tanulmányozva számította ki. A házat 4X4-es modulok segítségével építették, nagyon könnyű a belső tereket átrendezni, de akár lebontani is, ha az ember el szeretné költöztetni. A háznak meg kell felelni az alacsony energiafogyasztási standardnak, ezért az összes, benne található elektronikus készülék A++ minősítésű kell legyen, illetve a világítás pedig LED-égőkkel történik.

evohouse2

Az EvoHouse nem rendelkezik napelemes rendszerrel. A tervező szerint egy öko-háznak nem is föltétlenül kell, hiszen nincsenek meg a rögzített kritériumok erre nézve, csupán arra kell törekedni, hogy maximális kihasználtság legyen minimális energiahasználat mellett, és hogy a Német Passzívház szabályainak megfeleljen.

A darmstadti modell szerint a passzívháznak tökéletes hőszigetelésűnek kell lennie, magas minőségű ablakokkal, hővisszanyerő légkondicionáló-rendszerrel, magas minőségű hőizolációval és légmentes építkezéssel kell rendelkeznie. A maximális energiakihasználás érdekében a tervezők figyelembe kell vegyék a ház elhelyezkedését, méreteit és az építőanyag milyenségét is. Nagyon fontos, hogy a napfény és a hő minél szabadabban áramolhasson a terekbe, így a háznak déli fekvésűnek kell lennie, nyáron pedig egy árnyékoló-rendszer biztosítja, hogy hűvös maradjon a beltér. Ugyanakkor minden „fűtőtestet” figyelembe kell venni, az emberi testet, és az elektronikai készülékek által kibocsátott hőt is. Ennek köszönhető, hogy bár a meleg vizet egy hagyományos melegítővel nyerik, a fűtést csak akkor kell bekapcsolni, ha a kinti hőmérséklet eléri a -15 °C-t.

evohouse3

Egy nagyon fontos komponens a hővisszanyerő rendszer beszerelése (ez például Angliában minden új épületben kötelező). A rendszer lényege, hogy ventilációs, földhőt hasznosító berendezés cseréli ki az elhasznált levegőt, de úgy, hogy ennek termikus energiáját felhasználja arra, hogy a friss levegőt felmelegítse. A kolozsvári házban 90%-os hővisszaszerzésre képes ez a rendszer (egyébként egy ilyen jó minőségű rendszer 2500–5000 euró közötti árban van, és minimum 75%-át képes visszaszerezni a hőnek). Ez folyamatosan friss levegőt biztosít, az ablakot sem kell kinyitni hozzá, és mindössze annyi energiát használ, mint egy átlagos izzó.

A ház fastruktúráját egy farostos réteg borítja, amely fontos szerepet játszik a hőcsillapításban, nyáron képtelen felhevülni az épület belső része. A 12 szobának háromrétegű ablakai vannak.

„A normális lakásoknál csak a homlokzatot és a tetőt szigetelik, de kimarad az alap, az emelet, az erkély, így a szigetelés folytonossága megszakad és a lakás hőt veszít” – mondja Șoflete. Ugyanakkor meg kell találni azokat a pontokat is, ahol rés keletkezik a hőszigetelésben (például a tető és a homlokzat találkozásánál, vagy az ablakok széleinél is), itt egy speciális habot kell használni, amely a levegőt ugyan átengedi, de a hőt nem.

Egy ilyen ház elkészítése nyilván nem olcsó mulatság. Az EvoHouse négyzetméterenkénti ára 600-650 euróba kerül. Az átlagos passzívház-ár ennél olcsóbb, 500 euró között mozog négyzetméterenként.

via EvoHouse/Adevarul

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

5 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Jozsa Boti
  Közzétéve: 19.11.2014, 8:12 am

  “egy speciális habot kell használni, amely a levegőt ugyan átengedi, de a hőt nem”
  …ezt vajon hogy oldja meg? Es hol lehet ilyen habot kapni?

 2. A hozzászólás szerzője: Szigetelo
  Közzétéve: 19.11.2014, 11:06 am

  En ennel jobbat nem talaltam, ar/ertek aranyban. Ez sem tul elterjedt.
  http://www.ladanyi.hu/hu/anyag

 3. A hozzászólás szerzője: bandi_bacsi
  Közzétéve: 18.12.2014, 12:47 pm

  Remek a haz, a cikk is jo, csupan annyi a kiegeszites, hogy Angliaban sem kotelezo a hovisszanyeros szellozteto.
  Ja, es egy kis uzleti tipp:
  Ha 600-650 eurobol ilyen hazat tud epiteni, akkor nyugodtan jojjon Budapestre, es a kornyekere, mert igen sok megbizast fog kapni! Itt ugyanis ennyibol epitik meg a hagyomanyos hazakat! Komolyan mondom!

  • A hozzászólás szerzője: Jotanacs
   Közzétéve: 12.9.2015, 4:02 pm

   Ez a tarsasag ugy megtervezte a hazat, hogy az most elindult a volgybe. Ugyesek. Valoszinu a negyzetmeterenkenti arhoz, hozza kell szamolni egy osszeget amellyel le lehessen fedni a figyelmetlenseguket. Az is lehet, hogy eleve ugy volt elgondolva, hogy megepitik a dombon (az ut mellett), majd keszen lecsusztatjak a volgybe levo to partjara, az intimitas vegett …

Szólj hozzá!