Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 12.11.2014

Váratlan és jelentős megállapodás az Egyesült Államok és Kína között a klímaváltozás kapcsán

Az Egyesült Államok és Kína Pekingben tárgyaltak az APEC nevű kereskedelmi egyezményről, de egy olyan bejelentést is tettek, ami az egész világot meglepte: aláírtak egy klímaváltozás elleni megállapodást, amelyben Barack Obama és Hszi Csin-ping elnökök elnökök vállalták, hogy országaik üvegházhatású gázainak kibocsátását harmadára csökkentik az elkövetkező két évtizedben.

Az egyezség alapján az Egyesült Államok vállalja, hogy 2025-re 26–28%-al csökkenti a szén-dioxid kibocsátást (ezt a szintet 2005-ben határozta meg). Kína vállalta, hogy 2030-nál nem későbbi időpontra éri el a szén-dioxid-kibocsátási maximumát, továbbá a nem fosszilis üzemanyag-használatot is megnöveli ugyaneddig az évig 20%-kal.

„Mint a világ két legnagyobb gazdasága, energiafogyasztói és üvegházhatású gázkibocsátói, különösen nagy felelősségünk van abban, hogy élére álljunk a klímaváltozás elleni globális erőfeszítéseknek” – mondta el Barack Obama a Hszi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy reméli, ez a lépés arra fogja sarkallni a többi országot is, hogy hasonló lépéseket tegyenek, s így jövőre, a Párizsban tartandó klímacsúcson egy erős megállapodás születhessen. Obama szerint az a cél, hogy a teljes ökonómiai skálán 80%-os kibocsátáscsökkenést érhessünk el 2050-re.

Az egyezményről beszámoló CNN megkérdezett egy magas rangú tisztviselőt, aki „ambiciózusnak és megvalósíthatónak” nevezte az elnök által felvázolt számokat, ugyanakkor figyelmeztetettet arra, hogy a Kongresszusban most már többségben vannak azok a képviselők, akik nem hisznek a klímaváltozásra gyakorolt emberi hatásban, és ők megpróbálhatnak a kezdeményezés útjába állni. Ugyanakkor az elnök egyedül is cselekedhet ebben a kérdésben.

A tisztviselő szerint az pozitív lehet, hogy a magánszemélyek és a cégek is rengeteget spórolhatnak az energiaárakon, amennyiben bővítik a napelemekből és szélerőművekből nyert energiafelhozatalt.

Kínának hatalmas lépés ez, az ország most egyezett bele először hivatalosan abba, hogy csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. Az országban igazi „energetikai forradalom” várható, amely egy gazdasági reformprogramot is igényel.

Kína beleegyezett abba, hogy egy olyan programot indít be, amely 800–1000 gigawattnyi áramot termelne évente nukleáris- és szélerőművek, napelemparkok és más, üvegházhatású gázok kibocsátása nélküli forrásokból 2030-ig. Ez nagyobb, mint a jelenlegi, szénégetéses erőművekből nyert energiamennyiség.

Obama látogatása alatt a kínai kormány szabadnapokat rendelt el a munkásoknak, illetve korlátozta az autós forgalmat is, hogy csökkentse a Pekingben érzékelhető szmogmennyiséget. Az APEC-tárgyalások alatt a pekingiek kék eget láthattak, ami számukra ritka. Ezen a történelmi jelentőségű megállapodáson Obama és Hszi megegyeztek az internetes biztonság, a Koreai-félsziget atommentesítése, valamint a katonai és gazdasági kapcsolatok megerősítésének fontosságában is.

Forrás: CNN

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!