Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.7.2010

Zöld szervezetek Erdélyben: EKE Nagyvárad

Tudni szeretnéd, hogy az erdélyi környezetvédelmi szervezetek miben tevékenykednek éppen, és hogyan találhatod meg őket? Esetleg jelentkeznél önkéntesnek? Körkép-sorozatunk ebben szeretne segítséget nyújtani. Most a nemcsak környezetvédelemmel, hanem kirándulások szervezésével is foglalkozó EKE nagyváradi részlegének elnökét, Tiponuţ Tibort kérdeztük.

Erdélyi Kárpát-Egyesület, Nagyvárad
Doina utca 12, PB 72. tömb, 16. ajtó.
office@ekenagyvarad.ro
ttiponucz@gmail.com

Hol, milyen tevékenységekben lehet az EKÉ-re számítani?

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület munkássága elsősorban túrák, kirándulások szerevezésére terjed ki. Környezetvédelmi tevékenységeink másodlagosak ugyan, de nem elhanyagolhatóak: takarítóakciókat szervezünk, de faültetés, parkrendezés és turistautak kijelölése is tervben van. Iskolákba is szívesen elmegyünk, ha erre igény van; tematikus túrákat szervezünk vagy ismeretterjesztő előadásokat tartunk.

Mi a jelenlegi legfontosabb, folyamatban levő programjuk?

Kirándulásokat folyamatosan szervezünk, a legközelebbi takarítási akcióra pedig szeptemberben kerül sor, az őszi tagavató túránkkal párhuzamosan.

Mi a legnagyobb probléma, amellyel tevékenységük során szembesült?

Elsőként azt emelném ki, hogy a fiatalokat nehéz megfogni, az egyesület legtöbb jelenlegi tagja idősebb. A fiatalok egy része levált az egyesületről, mintegy “dezertáltak” és új egyesületet hoztak létre, de ez most már alig működik. Más probléma, amivel szembesültünk, az az, hogy nem tudunk állandó előadótermet szerezni, pedig nagy szükségünk lenne rá a honismereti és a környezetvédelmi előadások megtartására.

Mit nevezne meg az egyesület legnagyobb sikerének?

Tavaly a 18. vándortábort az EKE Nagyvárad szervezhette meg, és ez nagyon jól sikerült, majdnem ezren vettek részt benne. Takarítási akcióink közül a Félixfürdő környékének karbantartása emelhető ki. Régebben a Révi-szoros takarításával is mi foglalkoztunk, azonban átszervezések miatt ez a feladat már a hegyimentőkre tartozik.

Fogad-e az egyesület önkénteseket?

Igen, a tanfolyamokra és a kirándulásokra nemcsak résztvevőként, hanem önkéntesként is lehet jelentkezni; minden programot meghirdetünk a helyi sajtóban és a honlapon is és folyamatosan próbálunk külsősöket bevonni. A tavalyi vándortábor megszervezésében is rengeteg nem EKE-tag segített.

kérdezett: Rácz Tímea

>>Zöld szervezetek Erdélyben: Rhododendron>>
Zöld szervezetek Erdélyben: Fókusz Öko Központ

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!