Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 28.7.2010

Nőből van-e a hisztigép?

Fotó: ashley.adcox/flickr.com

“A hisztéria veszedelmes betegség, kötelezően kellene gyógyítani. Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele.” Karinthy Frigyes híres mondását gyakran szeretik idézni, főként a férfiak, amikor a kelleténél temperamentumosabb hölggyel futnak össze. A kiborulást pedig el lehet intézni egy legyintéssel: “persze, hiszen nő”. De létezik-e olyan egyáltalán, hogy női hisztéria?

Rácz Tímea

A hisztéria, mint betegség megállapítása már az ókori görögöknél létezett, ekkor még szervi okokra vezették vissza. Hippokratész úgy gondolta, hogy a méh a nő testében szabadon mozog, és ez irritálja, kellemetlenségeket okoz; maga a hysteria név is görögül ‘méhet’ jelent. Később Freud neurotikus alapokra helyezte, és a jól ismert elfojtás, illetve szexuális problémák megnyilvánulásaként kezelte; elhíresült esetei Anna O., valamint Dora (Dora. Egy hisztéria-analízis töredékei).

A női magazinok és portálok “tíz tuti tipp” vagy “hogyan ne akarj pasit fogni” jellegű rovataikban is előszeretettel alkalmazzák a hisztis nő képét. Ennek bemutatása megjelenhet elrettentő példaként: “A hisztis nő (…) soha, semmivel nincs igazán megelégedve, és ennek minden alkalommal hangot is ad. Persze a pasinak eleinte tetszhet a dolog, hiszen ennek a nőnek kihívás a kedvére tenni, de nem kell hozzá sok idő, hogy az állandó nyafogás az agyára menjen.” (Cosmopolitan). Más esetben normálisnak tűnik fel, olyan értelemben, hogy a nők a férfi nemtörődömsége miatt hisztisek: “…a hisztis nő általában joggal hisztizik, jogos a felháborodása. A hiszti sosem alaptalan, viszont nagy baj vele, hogy SOHA nem arról szól, ami a kiváltó oka. Tehát, Uraim, a hisztit el lehetne kerülni, ha nem lennétek olyan figyelmetlenek.” (Női teázó)

Mit mond erre a szakember? Seer Szeréna, kolozsvári pszichoterapeuta volt segítségünkre a női hiszti és a hisztéria általános meghatározásában.

“A köznyelvben a hisztéria és a hiszti ugyanazt jelenti: erőteljes, negatív érzelmi reakció egy helyzetre; például erős szorongás és ennek intenzív megélése, kimutatása. Beszélhetünk még játszmákról is, amelyet egyesek akkor alkalmaznak, ha valamit el szeretnének érni, de nem sikerül egyenes, őszinte, felnőtt módon, így magukból kikelve sírnak, kiáltoznak, esetleg ájulással fenyegetőznek. Ez a fajta “hiszti” valóban inkább nők esetében fordul elő, mert ők érzelmibb lények, talán jobban fel tudjak használni azt, hogy esendőek, segítségre és védelemre szorulnak.”

Fotó: mjp/flickr.com

Úgy tűnik tehát, hogy a társadalmi nem meghatározottsága él tovább abban, hogy a nők mégis hisztisebbek, annak ellenére, hogy a hisztéria önmagában nem ‘nemi betegség’, és nincsenek eltérő tünetei. “A férfiak esetében nem volt kulturálisan elfogadott tény, hogy gyengének mutatkozzanak, ezért a ‘hisztit’ bevállalni nagy bátorságra lenne szükségük. A családapa szerepében mutatkozó férfinak természetes módon határozottnak, erősnek kellett mutatkoznia. Napjainkban viszont a szerepek fellazulásával egyre gyakoribb a férfiak hisztizése is” – teszi hozzá a pszichoterapeuta.

Ami a hisztériát, mint betegséget illeti, Seer Szerénától azt is megtudtuk, hogy a hétköznapi hisztitől eltérőn a szakma hisztrionikus személyiségzavarról beszél, amely nemtől független. A Freud idejében hisztériának nevezett betegség hosszú átalakuláson ment keresztül, ami a tünetek pontos megállapítását, az előfordulás módjait és a kezelést illeti. “Nem mondhatjuk azt hogy ez egy betegség, mivel nincs konkrét kezdete és vége. Arról van szó, hogy a hisztrionikus szemelyiség másképp strukturálódik, másképp alakul az évek során, mint az, amelyet egészségesnek nevezünk.” Ez a következő tünetek mentén írható le:

1. Kényelmetlenül érzi magát olyan helyzetekben, ahol nem ő van a figyelem középpontjában
2. Másokkal való kapcsolatát gyakran szexuálisan csábító vagy provokatív, inadekvát
magatartás jellemzi, amely gyakran frigiditással párosul
3. Gyorsan változó és felszínes érzelmeket mutat ki
4. A külső megjelenést folyton a figyelem felkeltésére használja
5. Túlzóan hangulatkeltő, részletekre nem figyelő beszédstílusa van
6. Dramatizáló, teátrális, felfokozott érzelmeket fejez ki
7. Mások vagy a körülmények által könnyen befolyásolható
8. Kapcsolatait a valósnál sokkal intimebbnek tekinti

Fotó: madamepscychosis/flickr.com

“A hisztrionikus személyeket jellemző színpadias viselkedés mögött többnyire mély érzelmi kiéhezettség van. Ha a hisztrionikus szemelyiség nem képes folyton magara vonni a figyelmet és nem tud tetszést kelteni, kétségbeesik és kiüresedettnek érzi magát. Ilyen esetekben “használja ki” (idézőjelben, mert a folyamat gyakran nem tudatos) valamilyen fizikai tünet megjelenését, mint pl rosszullét, ájulás, stb.” – mondta még el a pszichoterapeuta.

Hogyan lehet segíteni ezen az állapoton? Hippokratész a hisztéria gyógyítására a házasságot ajánlotta. A XIX. században a fizikai tüneteket masszázzsal, vibrációkkal próbálták enyhíteni, bizonyos értelemben a vibrátor kialakulása is erre vezethető vissza: a részben kielégületlenségnek tulajdonított hisztériát erotikus masszázzsal is gyógyították, amelyet később “gépesítettek”.

A hisztrionikus személyiségzavarra egyetlen gyógymód a terápia, mondja Seer Szeréna. A legnagyobb probléma azonban abban rejlik, hogy ezek az emberek nem érzékelik, hogy ők az átlagostól eltérően viselkednek. Terapeutához gyakran csak akkor kerülnek el, amikor egyéb betegségek jelentkeznek, például depresszió, vagy szomatizálódott lelki panaszok. És mivel az ilyen személyiségzavar nem betegség, ezért nem is gyógyítható; az egyetlen megoldás az, hogy megtanítsuk őket másképpen kezelni adott helyzeteket.

Címkék: , , , , ,

8 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: tüzvihar
  Közzétéve: 28.7.2010, 12:21 pm

  A női hisztinél , csak a férfi hisztérikus kitörése csűnyább és kibirhatatlanabb .

 2. A hozzászólás szerzője: terembura
  Közzétéve: 28.7.2010, 1:00 pm

  🙂 szakember beszél. így van ez rendjén.

 3. A hozzászólás szerzője: tüzvihar
  Közzétéve: 28.7.2010, 1:54 pm

  A “látszat “néha csalóka lehet , főleg ” egyeseknek “.
  hmmmm….

 4. A hozzászólás szerzője: András Andrea
  Közzétéve: 30.7.2010, 8:55 am

  A párom egy hisztizsák. Mikor rájön a happáré (s el nem tudom képzelni, mitől, csak rájön, mint a rossz idő), egy félórával azelőtt én már látom a felhőket: hegyesebb az arca, hirtelenebbek a gesztusai, és nem néz rám, mikor hozzám beszél. Utána jön a felgyülemlés szakasza, apró kisülésekkel: mintha egyszerre mindent sokkal élesebben érzékelne: a cigiszagot, a zene hangerejét, a mozgásomat . Kezdetnek minden harmadik dolgot szóvá is tesz. Aztán minden másodikat. Aztán mindenbe beleköt. Észérvekkel ilyenkor nem is érdemes próbálkozni: igazából mindent csak arra használ, hogy a hisztijét továbbtüzelje-csiholja, mert így készíti elő a következő fázist, amit én már csak úgy hívok, a vaktában csapkodás. Ez azt jelenti, hogy rövid sorozatokban csípős megjegyzéseket tesz, 2 mondat ide, 3 mondat oda, mintha azt a fát keresné, amibe végül istenigazából becsaphat. Na és, amikor a tulajdonképpeni témát megtalálta, akkor aztán jön a kibontakozás. A forgószél, a hiszti magva, az irracionális mondatok, a jelzőtúltengés, a sértegetéssk, a fejhang. Ezt jobb kivárni. Közben, gondolom, vegyi folyamatok zajlanak benne, endorfinok, hormonok, mittoménmi katalizálódnak, és egy idő után, mikor a csapkodás kezd ritkulni, mintha már valami fény is kezdene látszani a szemében. Ilyenkor már akár el lehet kezdeni válaszolni is neki, mert ilyenkor már hall is. De a tartalmi vonatkozásokra ekkor sem nagyon érdemes kitérni, mert azok igazából csak mint témák léteznek, az arányok teljesen irreálisak. Apró dolgok nagy kivetüléseiből összedobott árnyékszínház. Termelékenyebb azt felmutatni, hogy fölösleges volt az egész, és az egész hangulatrontást ki lehetett volna hagyni, csak választás kérdése volt. És aztán lehet tovább élni. Namost, kedves olvasó. Férfi-e a párom, vagy nő?

  • A hozzászólás szerzője: kszondi
   Közzétéve: 2.8.2010, 7:51 pm

   Átéltem egy kapcsolatot, amelyben a párom, egy hölgy hasonló tüneteket produkált. Én azonban akkor, a következetes és szinte durva agresszivitásban megnyilvánuló viselkedése alapján azt feltételeztem, hogy ő valójában egy női testbe bujt férfi lehet. Nem tudom…

 5. A hozzászólás szerzője: tüzvihar
  Közzétéve: 2.8.2010, 1:56 pm

  András , a párod csakis nő lehet .
  További fejtegetésekkel nem akarok próbálkozni , mert akkor már egy csuszamnlosab talajra lépkedhetek…..Jujjjj!

 6. A hozzászólás szerzője: tüzvihar
  Közzétéve: 3.8.2010, 9:52 am

  Kszondi nagyon érdekes , hogy női testbe bújtatott férfihez hasonlítottad a volt párod ,
  mert ez magerősíti azt a tényt , hogy a hiszti nem is annyita női vonás.
  Egy igazi nő nem hisztizik, csak néha hangulati ingadozásai vannak , természetes keretek között, amit a férfinek el kell viselni .

 7. A hozzászólás szerzője: Halálos betegség-e a férfihűlés? » Think Outside The Box
  Közzétéve: 11.8.2010, 2:15 pm

  […] okokat tehát – akárcsak a női hiszti esetében – sokkal inkább a társadalmi elvárásokban kell keresni. „A közfelfogásban a férfias […]

Szólj hozzá!