Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 10.11.2014

Nincs is palagáz Romániában?

frack

Romániában nincs palagáz. Victor Ponta miniszterelnök legalábbis ezt állítja.

A miniszterelnök ezt az Antena 3 egy műsorában állította, ahol arról beszélt, hogy milyen fontos az ország számára az energetikai függetlenség. A műsörvezető azt javasolta, hogy a palagáz-témát talán ejthetné az ország egy időre, mert ottvannak a fekete-tengeri gáztartalékaink, amelyek 30 évig is függetlenné tennének minket, míg a palagáz-kitermelésnek nagyon vitatott a megítélése és bármely politikus, aki azt támogatja, könnyen veszíthet népszerűségéből emiatt.

„Már úgyis elnapolódott a kérdés, mert… úgy néz ki, nincs is palagázunk. Sokat vitáztunk valamiről, ami nincs” – mondta Ponta, aki azonban nem kívánt több részletet közölni, mondván, erről nem mondhat többet.

Arról azonban még beszélt, hogy a fekete-tengeri gáztartalékokat vizsgálja a kormány.
Ezelőtt egy hónappal Constantin Niță gazdasági miniszter még azt fejtegette, hogy Románia vezetővé válhat az energetika területén, és a palagáz-kitermelést minden országnak el kellene fogadnia. A miniszter akkor arról beszélt, hogy Románia ilyen téren nagy előnyben van amiatt, hogy gyakorlatilag minden lehetséges energiaforrással rendelkezik.

A Chevron júniusban fejezte be kutatásait Vaslui megyében, Pungești mellett két hónapnyi fúrás után, amely során 3000 méter mélyen kutattak, hogy a talaj potenciális tartalékairól nyerjenek információkat. A Chevron ottani tevékenysége nagy indulatokat szított a helyiek és az ország környezetvédelmi aktivistáinak körében, hónapokon át tartó tiltakozások voltak, a hatóságok gyakran erőszakosan viselkedtek a helyiekkel szemben.

A Chevron három további környezetvédelmi engedélyt birtokol Vaslui megyében palagáz utáni kutatáshoz (Păltinișben, Popeniben és Puieștiben). Idén áprilisban továbbá megkapták a Puieștiben felállítandó új szondára is a hivatalos engedélyeket.

Victor Ponta miniszterelnök mindeddig figyelmen kívül hagyta a palagáz-kitermelés elleni tiltakozásokat, mondván, hogy a téma alapos megvitatást igényel, hiszen ha nincs országon belüli alternatíva, akkor az egyetlen lehetőségünk Oroszországhoz fordulni.

mediafax

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: ati
    Közzétéve: 10.11.2014, 1:31 pm

    Pontának semmi olyan szó nem tetszik, amiben benne vannak a p,l,g,z,á betűk.

Szólj hozzá!