Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 4.11.2014

Irtózatosan mocskos a Fekete-tenger

tenger

A Fekete-tenger államainak ökológusai meghúzták a vészharangot: a vízbe kerülő rengeteg hulladék nemcsak esztétikai problémát okoz, hanem veszélyezteti a tenger élővilágát. Tavaly 60.000 tonna szemetet gyűjtöttek össze a tenger vizéből – jelenti a Pro TV.

A szennyeződések következtében 26 halászható halfajtából már csak 5-6 faj példányaiból kerül a halászok hálójába értékesíthető zsákmány. A folyóvizekbe dobált vagy a tengerparton hagyott hulladék – cigarettacsikkektől az üvegekig és a műanyag zacskókig – a tengerbe kerül, apró darabokra bomlik, és az élőlények tápláléknak vélik. A műanyagtól a delfinek, de a vízi madarak is megfulladnak.

Egy hónapja a Mihail Kogalniceanu katonai bázison szolgálatban lévő amerikai katonák csupán néhány óra alatt 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. Az utóbbi 35 évben a szennyezések, a túlzott halászat és az olajipari termékek ellenőrizetlen tengerbe kerülése odavezetett, hogy a tenger algásodni kezdett, csökkent az oxigén mennyisége, ez pedig nagyon sok tengeri élőlény, halak, delfinek pusztulásához vezetett.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!