Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.10.2014

EU-ban betiltott szerrel mérgezik Romániában a méheket

SavetheBees-1024x526

A méhpusztulás az egész világon probléma, amely negatívan érinti a mezőgazdaságot is, hiszen a száz leggyakoribb kultúrnövényből 70-et a méhek porzanak be. Egyedül az Egyesült Államokban a mégpopuláció 1947 és 2008 között 60%-kal csökkent. A fő ok a mezőgazdaságban használt rovarirtók hatásában keresendő, ezek közül is a neonikotinoidokat tartalmazó szerek a legkárosabbak. Többek között a beporzási és tájékozódási képességet rombolják, hosszú távon pedig legyengítik és elpusztítják ezeket a rovarokat.

Az Európai Bizottság két évre felfüggesztette a neonikotinoidok használatát, ennek ellenére Romániában korlátozottan használhatók ezek az EU-ban betiltott szerek a repceültetvényeken, amelyek összesen 200.000 hektárt tesznek ki. A Mezőgazdasági Minisztérium közleménye szerint a repcemagok neonikotinoidokkal való kezelése hatékonynak bizonyult, és nem tapasztaltak méhpusztulást.

Ezzel szemben a neonikotinoidok 1990-től kezdődő alkalmazása óta a méhészek Európa-szerte a méztermelés 25%-os csökkenését figyelték meg; ez a visszaesés az Egyesült Államokban 40%. Egy friss EB-jelentés is arra a következtetésre jut, hogy az EU-ban veszélyben vannak a méhek.

A Bizottság egy méhkolóniákat célzó járványmonitorizálási programot indított 17 tagállamban EPILOBEE néven, 2012 őszétől 2013 nyaráig követték figyelemmel több mint 31.000 méhkolónia életét Belgiumban, Dániában, Németországban, Észtországban, Finnországban, Francaországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában, Szlovákiában, Spanyolországban, Svédországban és Nagy-Britanniában. Mindegyik államban a méhpopulációk csökkenését regisztrálták.

>> Az EPILOBEE-jelentés >>

Martin Dermine, a projekt koordinátora szerint átlagosan havonta jelenik meg újabb szaktanulmány, amely ugyanarra a következtetésre jut: a neonikotinoidok mérgezőek a méhek számára. Emellett újabb kutatások kimutatták e szerek káros hatását a madarakra és a kétéltűekre is.

Az EB sajnos nem támogatta a monitorizálás folytatását, ehelyett az iparágtól kért új adatokat a méhekre gyakorolt hatások tekintetében; ám az érdekelt ágazat szakértői és a független kutatások eredményei szinte mindig különböznek – hívta fel a figyelmet Martin Dermine. “Mi jeleztük ezt a Bizottságnak, ám feltételezem, hogy úgy vélik, túlságosan bonyolult lenne a rendszert megváltoztatni” – tette hozzá.

A neonikotinoidok betiltása alóli kivételek alkalmazása tagállami szinten tovább gyengíti az EU-s tiltás várható pozitív következményeit; helyi szinten a döntéshozók és a gazdák rosszul tájékozottak, azért választják ezeknek a szereknek az alkalmazását. A romániai Mezőgazdasági Minisztérium közleményében is az áll, nincs más alternatíva a repceültetvények védelmére, pedig környezetvédők szerint ez hamis. Egyik ilyen opció a vetésforgó használata. A repce esetében pedig létezik a kártevőknek ellenállóbb tavaszi fajta, amely ugyan kevesebb termést hoz, de nem kell annyit költeni rovarirtószerre. Mielőtt a neonikotinoidok megjelentek volna, azelőtt is sok repcét termesztettünk, tehát nem igaz, hogy nem lehetséges, csak változtatni kell a módszereken – magyarázta Martin Dermine.

A környezetvédő szervezetek jelenleg Brüsszelben azért lobbiznak, hogy a neonikotinoidok használatára kiszabott moratóriumot 2015 után is fenntartsa az Európai Bizottság, és teljes körű tilalmat rendeljen el ezek alkalmazására, miközben a gyártók a moratórium felfüggesztését próbálják elérni.

Forrás: totb.ro

Címkék: , , , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!