Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.10.2014

A romániai élelempazarlásról szervez kerekasztalt a Think Outside The Box

Október 30-án 18:30-tól a Think Outside the Box román szerkesztősége kerekasztal-beszélgetést szervez Bukarestben a romániai élelempazarlásról. Helyszín: a Scrie despre tine székhelye (Constantin Budişteanu u. 26.). A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Minden évben a világon megtermelt élelmiszer egyharmada, azaz 1,3 milliárd tonnányi a szemétre kerül. Eközben az ENSZ szerint 21.000 ember hal éhen naponta. A fejlett államok lakói évi 222 millió tonna élelmet dobnak el, ugyanannyit, mint amennyit összesen megtermelnek a Szubszaharai Afrikában. Évente az élelmiszerpazarlás 750 milliárd dolláros költséget jelent.

Romániában évi több mint 2,5 millió tonna élelem megy kárba, miközben az Eurostat adatai szerint mi vagyunk az EU legszegényebb tagállama, a lakosság közel egyharmada súlyos anyagi helyzetben él.

A Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources című tanulmány szerint az élelempazarlás súlyos terhet ró a környezetre is (.pdf-ben itt letölthető). Az eldobott élelem megtermeléséhez évente annyi vizet használnak fel, mint Európa leghosszabb folyója, a Volga éves vízhozama. Az 1,3 milliárd tonna kidobott élelem 3,3 milliárd tonna üvegházhatású gáz légkörbe kerüléséért felelős. Kulcsfontosságú lenne tehát az élelmiszer újrahasznosítása, a maradékok reciklálása, komposztálása.

A csütörtöki találkozón a romániai helyzetről, az élelmiszer-pazarlás csökkentésének lehetőségeiről beszélgetnek. A meghívottak: Viorica Boboc, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsosa, Cristian Pătică, a Protan hulladékgazdálkodási cég képviselője, Simon Suitner, a Somaro szociális üzlet kezdeményezője (a Somaro közeli lejárati határidős, apró gyártási hibás termékeket kap vállalatoktól, amelyeket kis jövedelmű személyeknek árusít jelképes összegért), Cosmina Paul, az O masă caldă (Egy meleg étkezés) pogram kezdeményezője (ennek keretében több tucatnyi család kap főtt ételt, amely adományozott élelmiszerekből készül). Virtuális beszélgetőpartnerek lesznek: Baptiste Dubanchet, egy francia, aki 3000 km-t tett meg Európán keresztül úgy, hogy a kukákból szerezte be élelmét, valamint Rob Greenfield, egy amerikai, aki az Egyesült Államokban utazgatva összeszedett 21 ízletes receptet, amit a kukákból beszerezhető alapanyagokból lehet elkészíteni. Az este Ramona August antropológus, filmrendező dokumentumfilmjének vetítésével zárul, amely a dán közösségi konyhát mutatja be.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!