Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.10.2014

A világháború óta nem élt ennyi zerge a Tátrában

zerge

Csaknem ezernégyszáz zergét számoltak össze a Tátrában az idén az őszi állományfelmérés során – közölte az MTI-vel a szlovák Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdeit felügyelő állami ügynökség (SLTANAP) sajtóosztálya kedden. A szlovák és a lengyel nemzeti park munkatársai által október második felében végzett felmérés szerint a Tátra teljes területén – a szlovák és lengyel részén együttvéve – 1389 zerge, köztük 128 gida élt.

Az aktuális és tavaly ugyanebben az időben elvégzett felmérés adatait összevetve kiderül, hogy a tátrai zergék száma egy év alatt 203 egyeddel emelkedett, és a második világháború óta rendszeresen megvalósított állományszámlálások során még soha nem volt ilyen magas.

A tátrai zergék nagyobb hányada a hegység szlovákiai részén, a TANAP területén, azon belül a Bélai havasokban (Belianske Tatry) él, itt fordulnak elő a legnagyobb létszámú zergecsapatok is. A Tátra szlovák részén az állományfelmérések történetében először az idén lépte túl a zergék száma az ezret, ősszel 1018-at sikerült megszámolni. Ugyanakkor a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) területén az őszi számláláskor 371 zergét találtak, ami mintegy másfél tucattal volt kevesebb, mint a mostanit megelőző állományfelméréskor.

Az utóbbi években folyamatosan emelkedett a Tátrában élő zergék száma, szakértők szerint ez részben annak köszönhető, hogy az erdőfelügyelet egyre jobban gondoskodik a hegység egyik szimbólumának számító állatról, részben pedig annak, hogy az utóbbi években viszonylag enyhébbek voltak a telek.

Örömmel látjuk, hogy nő az állomány, az aktuális adatok szerint rekordszintről beszélhetünk – véleményezte Jozef Hybler, a TANAP zoológusa az adatokat. Hozzátette: az aktuális létszámnövekedés biztosan fedezni fogja tudni az állomány leginkább télen tapasztalható természetes fogyatkozását.

A Tátrában évente kétszer, tavasszal és ősszel tartanak zergeszámlálást. A jelenlegi rekordlétszámot leszámítva a Tátra zergeállománya a múlt évszázad hatvanas éveiben volt a legmagasabb, akkor mintegy 900-950 példánya élt itt ennek a második világháború éveiben csaknem kipusztított állatnak. Az állomány a rendszerváltást követő években ismét jelentősen lecsökkent, a kilencvenes évek végére alig kétszáz-háromszáz példányt tett ki. A zergék száma a Tátra szlovákiai területén az új évezredben kezdett ismét nőni, az utóbbi három-négy évben folyamatos az állomány bővülése.

Forrás: MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!