Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.10.2014

Jó hír: híznak a szárkői bölények

IMG_0392

A szárkői bölények állapota stabil, egészségesek, és egy kis súlyt is szedtek magukra, ami a tél közeledtével nagyon fontos szempont – derül ki a WWF és a Reweilding Europe közleményeiből.

Mint azt megírtuk, a 17 nagytestű növényevőből hárman sajnos elpusztultak; nemrég megérkezett az eredmény is a bukaresti laboratóriumokból, ketten a kéknyelv-betegségtől pusztultak el, pont abban a kritikus időszakban kapták el a fertőzést, amikor bundát váltottak, és lehűlt az idő. A vírusfertőzés nagyon igénybe veszi a növényevő állatok szervezetét, nagyon legyengíti őket, és a felgyógyulás is hosszú időt vesz igénybe. Nyáron Románia 26 megyéjében terjedt a juhokat, kecskéket, szarvasmarhaféléket érintő vírus, mintegy háziállatot pusztított el 49 helyszínen, többek közt a bölény-visszavadítási terület közelében. Szerencsére a többi bölény ellenállónak bizonyult a fertőzésre.

A visszavadítási projekt koordinátora elmondta, a prioritásuk jelenleg az, hogy az állatok immunrendszerét erősítsék a hideg évszakban. A járvány egyik tanulsága, hogy minél több helyszínen szükséges lenne életképes bölénycsordákat visszatelepíteni, hogy ne egy kártyára tegyenek föl mindent a természetvédelmi projekt elindítói, hanem megoszoljon a kockázat egy hasonló nagy járványveszély esetén. Ezért még több földtulajdonos, helyi döntéshozó jelentkezését várják, akik felismerik ennek fontosságát, és helyet biztosítanának egy hasonló visszatelepítési projekt számára.

A következő időszakban a WWF és a Rewilding Europe szemináriumokat szervez állatorvosoknak és természetvédőknek, ahol kidolgozzák az akciótervet a bölények telelési időszakára. Tavasszal bővítik a csorda létszámát, hogy 2024-re létrejhessen egy életképes, 500 fős csorda a Szárkő-hegységben. A mostani csorda tagjait a tervek szerint 2015 májusában engedik teljesen szabadon.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!