Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.7.2010

Bolgár biciklis nyert a Székely Kerékpáros Körversenyen

Fotó: Halmágyi Zsolt

A tavalyi győztes ukrán bajnok, Vitalij Popkov a második szakasz végén elesett, a súlyos sérüléseket szenvedett versenyzőt hétfőn műtik. Lehet, kerékpáros karrierje Csíkszeredában ért véget.

Evgenij Gerganov (Hemus – 1896 – Vivelo) sikerével zárult a 4. Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, ám a házigazda Tusnád Cycling Team egyik kerekesének is jutott a megkülönböztetett mezből: az olasz Bruno Rizzi ölthette magára végérvényesen a legjobb hegymenőnek járó, Csíkszereda feliratú sárga trikót, derült ki a szervezők közleményéből.

Vasárnap két félszakaszt rendeztek, délelőtt az egyéni időfutamra került sor Csiba és Hargitafürdő között, koraeste pedig Csíkszereda utcáin kialakított 5,5 km-es pályán tett meg 17 kört a mezőny. Az egyéni időfutam alatt a rajtnál szemerkélt az eső, a Tolvajos-tetőtől Hargitafürdőig az oldalszél nehezítette a kerékpárosok dolgát. Sajnos, ez a nap sem telt el kellemetlen esemény nélkül, az egyéni időfutam alatt egy gazda elfelejtette nagytermetű kutyáját bezárni, amely kiszabadult az útra és több kerékpárost is megtámadott.

A vasárnap kora esti, a Csíkszereda utcáin zajló szakasz majdnem végig esőben zajlott. Sajnos, a rossz időjárás elriasztotta a nézőket is, és még sajnálatosabb, hogy többen idén is nehezen viselték azt, hogy pár órára nélkülözniük kellett személyautójuk igénybe vételét. Idén is akadtak felelőtlen autósok, a Testvériség sugárúton például egy türelmetlen terepjárós a rohamkerítést szétszedte és pont akkor hajtott az útra, amikor nagy sebességgel érkeztek a sportolók. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt tragédia.

Az egyéni időfutamot az ukrán Alexander Sedijk (ISD Donyeck nyerte), a Csíkszereda utcáin tartott szakaszt pedig csapattársa, Jurij Agarkov. A 4. Székelyföld Kerékpáros Körversenyt egyéniben Evgenij Gerganov (Hemus – 1896 – Vivelo) nyerte, ő vehette át a legjobbnak járó kék, Tusnád feliratú mezt az utolsó szakaszt követő díjkiosztón.

A verseny legjobb hegymenőjének járó sárga, Csíkszereda feliratú mezt a Tusnád Cycling Team olasz légiósa, Bruno Rizzi vehette át Csíkszereda polgármesterétől, Ráduly Róbert Kálmántól. A viadal legjobb sprintere, egyben a piros-fekete Harborsz feliratú mez tulajdonosa Sedijk Alexander lett. A legjobb 23 év alatti versenyzőt a zöld színű, Fenestela 68 feliratú mezzel is díjazták, ezt a kolumbiai Camilo Castiblanco (SP Tableware) vehette át.

50 frank büntetés az ukrán bajnok esését okozó versenyzőnek

A Székelyföld Kerékpáros Körversenyén tevékenykedő bírói csoport és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által a viadalra delegált ír Paul Watson úgy döntött, hogy megbüntetik a Hemus – 1896 – Vivelo olasz kerekesét, Rino Zampillit. A péntek esti eséssorozatot okozó incidensről ugyanis videófelvétel is készült, ezt a Székelyföld Kerékpáros Körversenyének szervezői a bírók rendelkezésére bocsájtották. A felvételen tisztán látszik, ahogyan Zampilli a cél előtti sprintelés során szabálytalanul változtatott irányt, így az ő kerékpárjának hátsó kerekébe akadt bele Andrea Pinos (TCT), rajta pedig átesett Vitalij Popkov (ISD). A bírók határozata alapján Zampilli a szabálytalan irányváltásért 50 svájci frankos büntetést kapott, ugyanakkor a második helyről a 32. helyre sorolták a szakaszeredményekben.

Zampilli tettével nem csupán két nagyon jó sprintert, Pinost és Popkovot akadályozta meg, hogy a szakaszt nyerjenek, hanem mindkettejük súlyos sérüléseket szenvedett. Andrea Pinosnak ugyan nem tört el egyetlen csontja sem, ám a csíkszeredai Szabadság tér aszfaltsávján közel hatvan kilométeres sebességnél bukni, majd közel nyolc métert az aszfalton csúszni nem éppen kellemes. Pinost a csíkszeredai kórházban ápolják.

Rosszabbul jött ki az esésből Vitalij Popkov. Székelyföld Kerékpáros Körversenyének tavalyi győztese, illetve az idei viadal első szakaszának nyertese súlyos hát-, nyaki- és gerincsérüléseket szenvedett. Az ukránt előbb a csíkszeredai kórházba, majd péntek este Marosvásárhelyre szállították. Popkov harmadik nyaki csigolyája repedt meg és mozdult el, hétfőn műtik a Maros-parti városban, rehabilitációja legkevesebb hat hónap, de lehet, hogy az ukrán bajnok kerékpáros karrierje Csíkszeredában véget ért.

Amatőrverseny

U18 (6 induló)
1. Gál Oravecz István (19:23), 2. Szabó Norbert (19:24), 3. Gegő Hunor (20:46)
U14 (9 induló)
1. Kovács Nándor, 2. Sárig Andor, 3. Szakács Péter
O40 (8 induló)
1. Imre János Zsolt, 2. Nagy Lóránt, 3. Krosz Péter
O50 (3 induló)
1. Balló Zoltán, 2. Csala József, 3. Láday Károly András

Nyílt verseny

Egyéni (29 induló)
1. Végh Hunor (45:02), 2. Tőke Botond (45:02), 3. Deák Zsombor (45:02), 4. Kelemen Árpád (45:02), 5. Rácz Levente (45:02), 6. Bihari Szilárd (45:02), 1. Rácz Zsuzsanna
Csapatverseny (5 csapat)
1. Ozzie – Csíkszereda (Végh Hunor, Tőke Botond, Koncz István, Berszán Paul Gabriel, Gál Oravecz Zsolt)
2. Aluta – Sepsiszentgyörgy (Deák Zsombor, Rácz Levente, Bihari Szilárd, Ruszuly Ervin, Papp Zoltán)
3. Helinatusz – Csíkszereda (Tokos Attila, Szász Attila, Pál Zsolt)
A Csíkszék-kupát tehát a csíkszeredai Ozzie csapata kapta, akárcsak a Székelyföld-
kupát.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!