Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 23.10.2014

Az ebolát a Vöröskereszt terjeszti: magyarul is kering a legvadabb összeesküvés-elmélet

ebola1

Magyarul is elkezdett keringeni a napokban az az állítólagos ghánai sztori, amelyben egy illető “leleplezi” a nagy Ebola-hoaxot, amely csak profitszerzésre és népességirtásra alkalmas. A történet természetesen az összeesküvés-elméletek teljes arzenálját beveti, miközben az ebola áldozatainak száma a WHO szerint az ötezerhez közelít.

Sebők Rácz Tímea

Teljesen várható volt, hogy egy ilyen méretű járvány esetében megjelennek az összeesküvés-elméletek. A félelem, mint mozgatórugó sok helyen kiüthet: itt volt például az ebola-zombi hoax, amely szerint az ebolás betegek feltámadtak. Ez nem futott nagyot, gondolom a teljesen képtelen volta miatt; azt azért túl sokan mégse hihetik el, hogy a halottak feltámadnak… Az egész mese pedig a népszerű zombisztorikra épült, mivel azok is egy járvány általános kitörési és terjedési mintáival (nulladik beteg, utazások) dolgoznak.

Viszont azok a meggyőződések, miszerint az ebola nem is létezik, illetve létezik, de mesterséges, a nyugat-afrikai járvány kitörése óta keringenek, ez az októberi poszt, aminek a magyar változata is terjedni kezdett, csak nagyobb löketet adott nekik. Ebben ugyanis “szemtanú” meséli el, hogy az országban “mindenki” tudja, hogy ez az egész átverés, és csak azok betegszenek meg, akiket a Vöröskereszt beolt. Az illető (aki amúgy Facebook-profilja szerint Marylandben él és Wisconsinban született) csupa nagybetűkkel fel is sorolja azt a négy okot, ami miatt ez az amerikaiaknak (persze végsősoron a Rotschildoknak) miért jó. Nigériából az olajat akarják megszerezni, Sierra Leonéban a gyémántbányákban dolgozók sztrájkját leverni, és végső soron minden olyan személyt meggyilkolni, aki nem veszi be a mesét, és nem látja szívesen az idegeneket az országában. Ha pedig mindez nem elég, akkor azzal is jól járnak, hogy az amerikaiak majd rohannak védőoltást beszerezni, és ezen valaki milyen jól meg fog gazdagodni, pláne, hogy őket nem is fenyegeti az ebola, mert eleve nem oltják be őket vele.

A sztori az összeesküvés-elméletek minden sémáját követi: vannak benne zsidók, olaj, oltástól való rettegés, emberek, akik átlátnak a szitán, de persze elhallgattatják őket. Arról, hogy ezek milyen pszichológiával működnek, az urbanlegends.hu írt korábban, itt pláne az érvényesül, hogy a “ne bízzatok a rendszerben!” felszólítással nagyon különböző meggyőződésű embereket lehet összeboronálni. (Még mielőtt: kritikusnak lehet, sőt, kell lenni, viszont nem árt, ha valami ráció is van benne.)

Egy állítólagos ebolás zombi. Ismerős? Könnyen lehet, ha láttad a World Waz Z-t :)

Egy állítólagos ebolás zombi. Ismerős? Könnyen lehet, ha láttad a World Waz Z-t 🙂

A történetből amúgy sajnos annyi biztosan igaz, hogy a járvány sújtotta térségekben sokan tényleg nem hiszik el, hogy veszélynek vannak kitéve. Az Index friss cikkben számol be egy magyar orvos guineai tapasztalatairól, ahol “nagy az ellenállás a fehér orvosokkal szemben: a helyiek attól félnek, ha elmennek kórházba, kiveszik a szerveiket, és nem engedik őket haza. Félnek a fehér emberektől: csak annyit látnak, hogy aki bemegy hozzájuk, az vagy kijön, vagy nem.” Ezért megtagadják az orvosi segítséget, mosdatják a halottaikat, tovább fogyasztják a bozóthúst; az előírások, tanácsok mellőzése mellett pedig a rossz higiéniai körülmények is nehezítik a fertőzés terjedésének megakadályozását.

Éppen ezért azt illetően, hogy a nyugati országokban úgysem fog terjedni az ebola, nem kell semmiféle misztériumot keresni: normális higiéniai körülmények között egyszerűen nem kell járványtól tartani. A spanyol vagy az amerikai ápolók, akik elkapták a betegséget, közvetlen érintkezésben voltak a beteg testnedveivel, viszont tőlük már senki sem kapta el, mivel egyrészt időben karanténba vonultak, másrészt a megszokott higiénia is jócskán csökkenti a fertőzés esélyét.

A szövegnek azon része, amelyben valami ráció is van, szintén elcsúszik: az, hogy a hisztéria révén a vakcinagyártók degeszre kereshetik magukat, akár plauzibilis lehetne. Viszont védőoltás egyszerűen nincs még, és arról sem tudni, hogy valaki megpróbált volna placebót elsózni az embereknek, szóval ez az érv sem áll. És anélkül, hogy feltételeznénk, hogy ezzel a konkrét bejegyzéssel valaki éppen meggazdagodott, megjegyezzük: az összeesküvés-elméletek gyártása és terjesztése sem egy utolsó biznisz.

Címkék: , , , , ,

8 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Kovács István
  Közzétéve: 23.10.2014, 3:34 pm

  Az ilyen cikkeknek azért kelll megjelenniük hogy elhiteltelenitsék azokat a feltevéseket, mi szerint ez az egész ebolás sztori kapcsolatban lehet a korábbi H1N1 virussal, a kergemarhakórral, a sertésinfluenzával. Engedjenek meg nekem egy egészséges szkepticizmust azzal kapcsolatban , hogy jó eséllyel lehet ez is egy előidézett történet. Azért kell összemosni ezt az egész sztorit az ugyn.” ebola zombi haox” -al hogy a többi esetleg hihetőbb sztorik is bénaságnak tünjenek.

  • A hozzászólás szerzője: FK
   Közzétéve: 23.10.2014, 3:51 pm

   Nem, István. A konteo-hívők maguktól bénák, a konteók meg nevetségesek anélkül, hogy különösebben erőlködni kellene a nevetségessé tételükön. Nem szólva arról, hogy ideje volna orvosi ellátást biztosítani a konteó-hívőknek, mert súlyos betegség alakult ki bennük.

  • A hozzászólás szerzője: kesztió
   Közzétéve: 23.10.2014, 5:44 pm

   jó eséllyel lehet ez is egy előidézett történet.

   Elképesztően pongyolán fogalmazol. A helyes változat: jó eséllyel lehet ez is egy, a judeoliberálbolsevikszabadkőműves háttérhatalom által előidézett történet.

  • A hozzászólás szerzője: Telegdi-Csetri Áron
   Közzétéve: 23.10.2014, 10:30 pm

   Kell, mert szerinted a szerzőt is lefizették? :)))))))))))))))))))))))))))))
   Annyi biznisz persze van a WHO-ban, hogy felfújják az ügyeket, támogatásért. és van biobiznisz, biopolitika stb. De nincs összeesküvés.
   Marhák, azok igen.

  • A hozzászólás szerzője: bacsa
   Közzétéve: 24.10.2014, 3:33 pm

   igen-igen, szerintem is. Sebok Racz Timea is bennevan a dologban. Biztos o is meggazdagszik.
   :fejemetveremafalba-emotikon:

 2. A hozzászólás szerzője: bruce willis
  Közzétéve: 23.10.2014, 3:52 pm

  1. H1N1 influenzavírus = sertésinfluenza.
  2. “egészséges szkepticizmus” = tudatlanság.

 3. A hozzászólás szerzője: Dévid
  Közzétéve: 23.10.2014, 4:49 pm

  Valóban humoros konteó, de azért ne feledkezzünk meg arról, hogy az ENSZ már terjesztett kolerát Haitin. El is ismerték nagy nehezen, miután ez az újságíró bebizonyította: https://www.youtube.com/watch?v=Xx4sQ0oeU9Q
  (Ez nem konteó, a Vice News-en fut).

 4. A hozzászólás szerzője: demi moore
  Közzétéve: 23.10.2014, 7:51 pm

  miért nem jelent meg a férjem hozzászólása? tiltakozom az szabad véleménynyilvánítás korlátozása ellen!

Szólj hozzá!