Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.10.2014

A romániai falu, amit 10 hónapja hamu borít

hamu

2013 decemberében a Gorj megyei Turceni szénfűtéses hőerőművének raktárából víz szivárgott ki, és 15 hektárnyi területet és 10 lakóházat öntött el Submaidaneban. 10 hónappal a baleset után a térséget még mindig csak részlegesen tisztították meg, a lakók pedig a hamuval ellepett vidéken élnek.

A hamu lerakódik a lakásokban, a kertek növényeire, leülepedik a kutakban. A szőlő, a gyümölcsfák és a zöldségek elpusztultak. „A hőerőműben történt baleset óta senki nem törődött a hamuval, mindent úgy hagytak. Amikor feltámad a szél, a helység teljesen lakhatatlanná válik. A hamu gyakorlatilag az emberek szemébe is beleszáll. Úgy értettem, azt mondják, majd az eső megoldja a problémát. A kutak is szennyezettek lettek. Azt mondták, jönnek majd, és kimerik a vizet belőle. Nem mondták, hogy nem lehet fogyasztani a kutakból, de nem mutattak semmilyen érdeklődést a probléma iránt” – mondja el egy helyi lakos.

A Gorj Megyei Környezetvédelmi Ügynökség utasítást adott az Olteni Energetikai Komplexum számára a helyzet stabilizálása érdekében: többek közt kérték azt is, hogy a mezőgazdasági területekről és a háztartásokból távolítsák el a hamut, távolítsák el a patakmedrekben lerakódott üledéket, végezzenek víz- és talajtisztító munkálatokat, és kezdjék meg Submaidane lakosainak kártalanítását.

Ezeket az intézkedéseket a vállalat ugyan elkezdte, de be is szüntette rögtön két hónappal a baleset után. Később az Olténia Komplexum elöljárói közbeszerzési eljárást indítottak a térség ökológiai megtisztítására. Előzetesen 2014. szeptember 30-ra kellett volna befejezniük a munkálatokat, ez a határidő azonban már nincs érvényben, mivel a közbeszerzést azóta leállították, megfellebbezték és újraindították. A munkálatok befejezésének új határideje így február 15-re tolódott.

Mindeközben Submaidane lakói továbbra is várják, hogy a nekik tett ígéreteket az illetékesek beváltsák, anélkül, hogy fogalmuk lenne róla, használhatják-e a mezőgazdasági területeket, vagy lehet-e súlyos következménye annak, ha fogyasztanak a vízből. A helyiek továbbra is ki vannak téve a szennyeződésnek: száraz és szeles időben a por elkezd szállni a földekről és a hőerőmű lerakataiból.

2013-ban a Bankwatch egy rövid dokumentumfilmet is készített az esetről, ebben jól összefoglalják a baleset következményeit:

via totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

2 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Kobor
  Közzétéve: 23.10.2014, 1:04 pm

  Hat igen, nem aranybanya vagy atom reaktor, keves a felhajtas korulotte , miert erdekelne a ‘zoldeket’.

  • A hozzászólás szerzője: b
   Közzétéve: 23.10.2014, 1:16 pm

   Nem kellene összetéveszteni a környezetvédelmi ügynökséget a civil zöld csoportokkal. Az utóbbiak ugráltak, hogy erre a problémára is figyeljenek.

Szólj hozzá!