Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.7.2010

Esések és sérülések a Székelyföld Kerékpáros Körverseny második szakaszán


A bukások napja volt a péntek a 4. Székelyföld Kerékpáros Körversenyen. Fotó: Halmágyi Zsolt

A második szakasz első hegymászását, a Nyerges-tetőt követő lejtőn a német Kraus Sven (Corratec) egy kanyart elvétett és egy négyméteres árokba esett – derült ki a szervezők közleményéből. A versenyzőt a mezőnyt követő mentő szállította a csíkszeredai kórházba, ahol a vizsgálatokból kiderült, Sven többszörös alkar- és kulcscsonttörést szenvedett.

Az esések itt nem értek véget, főleg a házigazda Tusnad Cycling Team-re járt rá a rúd. Szeghalmi Bálint kerékpárjának váltókábele elszakadt, a TCT versenyzőjének nem lévén pótbiciklije, feladásra kényszerült. Ezután Serbán Albert bukott, majd a Kászonokban Bruno Rizzi is elesett, akin csapattársa, Jiri Jezek repült át, az Akókapunál pedig Szergej Cvetkov is esett.

A célvonal előtt pár méterrel a végső sprint előtt egy versenyző irányváltását követően Pinos Andrea bukott óriásit, rajta pedig a tegnapi győztes Vitalij Popkov esett át. Az utolsó bukásban egyébként közel nyolc kerékpáros sérült meg, Popkovot (ISD) és Pinost (TCT) a mentősök kórházba szállították. Az előzetes vizsgálatok szerint Vitalij Popkov harmadik nyakcsigolyája repedt meg, így az már biztos, hogy a Székelyföld Kerékpáros Körverseny tavalyi győztese nem védheti meg címét.

A mai nap két hegymászást rendeztek a Nyerges-tetőn, az elsőt Bruno Rizzi (TCT), a másodikat Vitalij Popkov (ISD Donyeck) nyerte. Három sprintet is tartottak, az első kézdivásárhelyit és a sepsiszentgyörgyit az ukrán Alexander Martyinenko (ISD), a második kézdivásárhelyit pedig az ukrán Andrij Gorkusa (Kolls) nyerte.

A szakaszt végül a német Berger Heinrich (Olimpic Team Autoconstruct) nyerte, miután a győzelemre esélyes sportolók a cél előtt elestek.

Holnap kerül sor a 4. Székelyföld Kerékpáros Körverseny harmadik szakaszára, a királyetapra. A mezőnyre a Csíkszereda – Tekerőpatak – Csomafalva – Alfalu – Parajd – Székelyudvarhely – Csíkszereda közötti 192 km-es táv vár.

Az esés miatt Popkov feladásra kényszerült, így holnap az összetettben vezetőnek járó kék, Tusnád feliratú mezt az bolgár Gerganov Evgenij (Hemus – 1896 – Vivelo) viseli majd, míg a legjobb hegymenőnek járó sárga, Csíkszereda feliratú mezt Szedjik Alexander (ISD), és habár a sprinterek között is Szedjik a legjobb, a legjobb sprinternek járó piros-fekete, Harborsz feliratú mezt Rino Zampilli (Hemus – 1896 – Vivelo) kapta. A legjobb U23-as versenyzőnek járó zöld, Fenestela 68 feliratú mezt a kolumbiai Camilio Castiblanco (SP Tableware) viseli.

„Horrorisztikus szakasz volt öt eséssel. Úgy hulltak a fiatalok, mint a világégésnél” – így jellemezte a Székelyföld Kerékpáros Körverseny második szakaszát Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán.

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Critical mass a székely havasokban » Think Outside The Box
    Közzétéve: 23.7.2010, 5:46 pm

    […] nem lesz nagyobb baleset emiatt. (UPDATE: az első szakaszon nem, de a pénteki második szakaszon sokan sérültek meg esés miatt). Egy alkalommal pedig az emelkedőn felfelé kínlódó egyik leszakadt versenyzőre […]

Szólj hozzá!