Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 17.10.2014

Mining Watch: engedélyek nélkül elkezdték a munkát Csertésen

IMG_0439-1024x764
Fotó: Mining Watch

Az Eldorado Gold cég leányvállalata, a Deva Gold erőgépei nekiláttak a felsőcsertési ipari területen a munkálatokhoz, engedélyek nélkül – jelenti a Mining Watch.

Románia egyik legnagyobb aranytartaléka kitermelésének előkészületei zajlanak, anélkül hogy az érintett hatóságok ezt hajlandóak lennének tudomásul venni, a hivatalok pedig nem büntetik az illegális tevékenységet – írják a romániai bányászati tevékenységet figyelő civil szervezetek hálózatának weboldalán közölt összefoglalóban.

A Deva Gold S.A. cég az Eldorado Gold és a Minvest Deva tulajdonában áll. Jelen pillanatban is számos munkagéppel dolgoznak Coranda környékén. A község bejáratánál már felépítettek egy raktárcsarnokot, egy másik fémvázú szerkezet felállítása folyamatban van. A Mining Watch szerint egyik építményre sincs építkezési engedélyük. Október 15-én a szervezet értesítette az Állami Építőipari Felügyelőséget, hogy tegyék meg a megfelelő büntetőjogi lépéseket, és függesszék fel az illegális munkálatokat.

A munkálatokat a Deva Gold rendelte, és az Acomin dévai céget bízta meg vele. Nem tették ki az építkezéshez a törvény szerint kötelező információs táblákat az építkezés típusáról és céljáról. Felszereléseket szállító nehézjárművek vonulnak át hetek óta a község központján, útban a bányatelep felé, tehát a helyi hatóságoknak is kell tudniuk a munkálatokról – írják. Ráadásul a bányászati projekt részben a Natura 2000 hálózathoz tartozó védett területen zajlik, ahol zagytározóket és felszíni tárnákat tilos lenne kiépíteni. A Mining Watch szerint az a hatástanulmány, amelynek alapján a cég megkapta a környezetvédelmi engedélyt, felszínes, ezért a civil hálózat tagjai megtámadták az engedélyt a bíróságon.

Forrás: Mining Watch

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!