Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 16.10.2014

Az Európai Bizottság egy felelőtlenül kezelt zagytározó miatt perli Romániát

large_image_8612

Az Európai Bizottság jogsértési eljárást indít Románia ellen az újmoldovai (Moldova Nouă) réz- és cinkbánya után maradt zagytározó miatt. A tározó 102 hektáros területen fekszik, és súlyos kockázatot jelent mind az emberi egészségre, mind a környezetre.

Az Európai Bizottság közleménye szerint Románia nem tartotta be a bányakitermelésből származó hulladék kezelésére és tárolására vonatkozó uniós törvényeket. A boșneagi zagytározó jelenleg teljesen elhagyatott és nagy szennyezési kockázatot jelent, ólompor kerül miatta a levegőbe, ami az emberi egészséget és a környezetet is károsítja.

Románia szerződésben vállalta a probléma megoldására vonatkozó intézkedéseket, de a fellépés elégtelen volt. Tekintetbe véve a a kockázatok súlyosságát, és Janez Potočnik uniós környezetvédelmi biztos javaslatára, az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé viszi az ügyet, abban reménykedve, hogy ezzel rábírja Romániát arra, hogy betartsa azt, amit vállalt.

A Bizottság jogsértési eljárása azért is érthető, mert már 2012-ben figyelmeztette Romániát, ezt egy másik figyelmeztetéssel ellátott indoklás követte idén februárban. A válaszban Románia elismerte, hogy ha feltámad a szél, akkor a boșneagi tározó szennyezést bocsát a környezetre, és hogy intézkedéseket kell foganatosítani ennek megfékezésére. Az EU tett javaslatokat a helyzet megoldására, ám Románia továbbra sem tett konkrét lépéseket.

Az EU-s jogszabályok szerint minden tagállamnak garantálnia kell a bányászatból származó hulladék biztonságos kezelését, hogy az emberi egészséget ne károsíthassa, ne okozhasson környezeti szennyezést (ne jelentsen kockázatot vízre, levegőre, talajra, a faunára és a flórára), sem zaj- és szagszennyezést, illetve ne legyen tájromboló jellegű. A tagállamoknak kötelességük továbbá meghozni a szükséges intézkedéseket arra nézve is, hogy a bányászati hulladékot ne lehessen illegálisan tárolni, kontroll nélkül hagyni.

via totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Attila
    Közzétéve: 17.10.2014, 11:43 am

    Moldova Noua a Modoca Noua helyett~

Szólj hozzá!