Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 9.10.2014

Elpusztult három bölény a Szárkő-hegységben

IMG_0392

Az utóbbi hetekben elpusztult három bölény a Szárkő-hegységbe visszatelepített csordából. Az évszakváltáskor, a nedves, hideg időszakban hatalmas az állatok energiabeviteli szükséglete, ilyenkor váltanak bundát, legyengülnek, amihez még hozzáadódott az a korábbi stressz is, amit a területre szállításuk, altatásuk és teljesen új közegbe kerülésük jelentett. Ezek a tényezők jelentősen befolyásolták a bölények állapotát, és a leggyengébbek elpusztultak.

A WWF és a Rewilding Europe állandó figyelemmel kíséri az állatok alkalmazkodását a vad környezethez. Télen, amikor a bölények nagyon sérülékenyek, a területet lezárják a turisták elől. “Várjuk a bukaresti Országos Állat-egészségügyi Hatósághoz küldött minták eredményét. Fennáll a gyanú, hogy a kéknyelv-betegség, amely hónapokkal ezelőtt jelent meg először Romániában, érintette az állatokat. A betegség nem fertőző, hanem a törpeszúnyogok (Culicoides spp.) terjesztik, és a többi örményesi bölény stabil állapotban van, nem mutatja gyengélkedés jeleit. A WWF Románia több bel- és külföldi szakértőhöz fordult segítségért, hogy alakuljon egy munkacsoport, amely kidolgozza a legjobb megoldásokat arra nézve, hogyan védjük meg az állatokat a tél ideje alatt. Tavasszal egy új bölénycsapat érkezik a Szárkő-hegységbe, törekedünk az ötszáz példányos életképes populáció elérésére 2022-re” – áll a WWF közleményében.

IMG_9816
A bölények érkezése. Több napot utazott egy-egy példány, míg megérkezett

A tél nagyon nehéz időszak lesz a bölényeknek, a prioritásunk az, hogy minél vadabb környezetben, emberek közelségétől mentes környezetben töltsék el, hogy ne okozzunk nekik plusz stresszt – mondta el Joep van de Vlasakker vadvilág-szakértő. A visszavadítás nem egyszerű folyamat, meg kell tanulniuk szabadon élni, egyedül megtaláni az élelemforrásaikat, és elkerülni a ragadozókat – magyarázta a Rewilding Europe szakértője.

Néhány hete a Szárkő-hegység bölényei egy 15 hektáros akklimatizálódási területről egy ennél tízszer nagyobb, félszabad területre kerültek. Ez új hely számukra, ahol új stresszfaktorok érik őket. A WWF és a Rewilding Europe szakértői az elmúlt hetekben elemezték a bölények állapotát, és úgy döntöttek, csökkentik az emberi hatás mértékét a csordára, hogy biztosítsák a minél természetesebb alkalmazkodási folyamatot. A bölények földjére a szervezett túrákat a látogatóknak majd tavasszal kezdik újra.

IMG_0426

A bölény a visszavadítási projektekben kulcsfontosságú faj, mivel óriási hatással van az egész ökoszisztémára: füvet, ágakat, csemetéket, bokrokat is fogyaszt, ily módon a zárt erdős területet mozaikossá alakítja, hozzájárul a gyepek trágyázásához, és egy magas biodiverzitás fenntartásához. A bölények visszatérése Romániába segíti a természetes ökológiai folyamatokat, a biodiverzitás növekedését, ugyanakkor az érintett települések fenntartható fejlődését az ökoturizmus révén.

A Rewilding Europe program célja, hogy fokozatosan kialakuljon egy több mint 500 fős, három részre osztott állomány, amely számára ökológiai folyosók állnak rendelkezésre a vándorláshoz, a szomszédos élőhelyekhez való hozzáféréshez. A Szárkő-hegységbeli projektet a Rewilding Europe és a WWF Románia Örményes helyi közösségével, a helyi vállalkozókkal, erdészetekkel, vadásztársaságokkal és túravezetőkkel közösen ülteti gyakorlatba.

Forrás: közlemény

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!