Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.9.2014

Október 8-tól bárki ellenőrizheti a farakományokat

faszallitmany
photo by TFoxFoto via shutterstock.com

Október nyolcadikától bárki ellenőrizheti a farakományokat, csupán annyit kell tennie, hogy tárcsázza az 112-őt, és helyette a rendőrség végzi el ezt a feladatot. Ezt az ellenőrzőrendszert ma mutatta be a Vízügyi és Erdészeti Minisztérium, és az „erdőradar” nevet viseli.

Az erdőradar egy olyan informatikai rendszer, amely a kitermelt rönkök útját fogja nyomon követni valós időben, míg meg nem érkezik a célállomáshoz, vagy el nem hagyja az országot. A szállítmányokat vagy a favágócégnek, vagy a vásárlónak kell regisztrálnia egy SUMAL nevű adatbázisba, amely okostelefonról lesz elérhető.

A rendszer ellenőrzi az adatokat a szállítólevélen, azaz az áru eredetét igazoló dokumentumon (legálisan volt-e vásárolva, a famennyiség legálisan volt-e kitermelve), és amennyiben az adatok egyeznek, kibocsát egy egyszeri kódot, amelyet fel kell tüntetni a szállítólevélen. Amennyiben a szállítólevélen szereplő adatok nem helyesek, a központi szerver egy figyelmeztetést küld ki a felhasználónak, és értesíti a hatóságokat.

Ha a rakomány elindul az erdőből, és megállítják ellenőrzésre, a kódot fel kell majd mutatni. A szállítmány legális voltát azonban a jármű megállítása nélkül is lehet majd ellenőrizni, ha a hatóság emberei megkeresik az adatbázisban a rakomány regisztrációs számát.

A szállítmányt a megrendelő addig nem veheti át, míg nem ellenőrzi a kódot. Az ellenőrzést akkor is el kell végezni, ha a rakomány továbbadódik. Minden farakományon látható helyen kell megjelölni.

Az ellenőrzéssel a rendőrök, az erdészeti hivatalok helyi alkalmazottai, a vadásztársaságok és a vámosok fognak foglalkozni, de bármelyik állampolgár kérhet ellenőrzést, ha felhívja az 112-őt és bemondja a fát szállító jármű rendszámát.

Forrás: mediafax

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!