Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.9.2014

Romániában eddig nem ismert növényt talált Dobrudzsában Mátis Attila biológus

holoparazita

Egy növénnyel több van most hivatalosan Romániában, mint tegnap. Mátis Attila nagy formában van: nemrég egy 102 éve kihaltnak hitt növényt talált, most meg egy mindeddig Romániában nem ismert növényt Dobrudzsában.

A felfedezésről a Román Madártani Társaság számol be közleményében. A vajvirágfélék családjába tartozó, Orobanche pubescens hazai lelőhelye nem volt eddig ismert, mivel ez egy mediterrán éghajlatot kedvelő növény, Görögországban, Egyiptomban, Líbiában, Szíriában stb. honos.

„A növény Bulgáriában hasonló élőhelyeken fordul elő, úgyhogy nem meglepő, hogy megjelenik Dobrudzsában, nem kell invazív fajnak tekinteni. Valószínóleg ezelőtt is itt volt már, csak az Orobanchaceae családba tartozó növényeket gyakran tévesztik össze egymással. Valószínű, hogy a jövőben a család más fajaira is rá fognak bukkani” – mondta el Mátis.

holoparazita2

Az Orobanche pubescens holoparazita növény, azaz olyan élősködő, amely nem tartalmaz klorofillt, ezért teljes mértékben a gazdanövényre van utalva. Szívókorongok segítségével vonja ki abból a tápanyagokat. Magjai nagyon kicsik, és csak a gazdanövény gyökerének a közelében csíraznak, a holoparazita a gazdanövénye gyökerére tapad. A Mátis Attila által felfedezett példány egy tüskés ördögbocskorra (Caucalis platycarpos) volt rátapadva. Egy példányt a kolozsvári Alexandru Borza Botanikus Kertbe szállítottak.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!