Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.9.2014

Erdélyben még van, Európából már eltűnt, mi az?

faslegelo

Kisfilmet készített a kolozsvári Sapientia Tudományegyetem Környezettudomány tanszéke együttműködve a Filmművészet, fotóművészet, média tanszékkel az erdélyi fás legelők egyedi értékeiről.

Az angol nyelvű szöveget Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze tolmácsolja, a filmet Tóth Orsolya, a film-fotó-média tanszék óraadó tanára készítette, szakértő és ötletgazda Hartel Tibor ökológus, egyetemi docens. A film azért készült angolul, mert elsősorban külföldi szakértők, európai uniós politikával foglalkozók, civil szervezetekben dolgozó személyek, tanárok és értelmiségiek figyelmét szeretnék felhívni a fás legelőkre – közölte a TOTB-vel Hartel Tibor. Készítenek ugyanakkor egy hosszabb, magyar-román filmet is.

faslegelo2

A fás legelőket EU-s szinten szeretnék elismertetni: óriási ökológiai, gazdasági, történelmi, esztétikai és kulturális értéket képviselnek, minden szempontból kiemelkedően fontos tájelemek. Európa talán legfontosabb ökológiai és kulturális identitást hordozó tájelemeinek számítanak, mégis óriási régiókból eltűntek már. Erdélyben még léteznek, de nagyon sérülékenyek, ezért igényelnének fokozott figyelmet és védelmet – magyarázta a kutató. Ha a fás legelők veszélyeztetettségének problémáját nem kezeljük prioritásként, a következő évtizedben nagyon sok fás legelőnk eltűnhet, illetve visszafordíthatatlanul átalakul, ami óriási veszteség lenne nemcsak Románia, de egész Európa számára – tette hozzá az ökológus.

A fás legelők használata Dél-Erdélyben a középkortól elterjedt volt. Sokféle ökoszisztéma-szolgáltatásáért és szépségéért értékelték nagyra az emberek: a tölgy- és vackorfák élelemmel látták el az állatokat és a helyi lakosságot, árnyékot adtak, és megállították a talaj erózióját.

faslegelo3

A dél-erdélyi, még létező fás legelők legimpozánsabb elemei a több száz éves tölgyfák, amelyek elképzelhetetlenül gazdag fajsokaságnak biztosítanak élőhelyet. Az öreg fák Európa legfontosabb biodiverzitási prioritásai közé kellene kerüljenek – áll a kisfilmben elhangzó szövegben.

A tehén és a bivaly hasonló funkciót tölt be a fás legelők ökoszisztémájában, mint egykor a nagytestű növényevők, amelyek meghatározták Európa vegetációjának struktúráját. A bivalytenyésztés nem utolsó sorban a tócsák fennmaradását is elősegíti, amelyek fontos élőhelyei a sárgahasú unkának, ennek a nemzetközi szinten védett kétéltűnek. A fás legelők szélén található nedves, legelőként használt területek pedig ritka növényeknek és lepkéknek biztosíthatnak élőhelyet. A legeltetésnek ez a módja bizonyítja, hogy az gazdasági tevékenység összeférhet és együttlétezhet a magas természeti értéket képviselő tájakkal.

faslegelok4

A fás legelők azonban visszaszorulóban vannak, mert megváltozott a területhasználat, egyre kevesebb az öreg fa, nincs kiújulás. A fás legelőket ezért formálisan is el kellene ismerni mint magas természetvédelmi értéket hordozó tájtípust, és a közpolitikák szintjén is védettséget biztosítani számukra. Helyi szinten civil kezdeményezésekkel lehet megvédeni az öreg fákat, mint ahogy azzal a majdnem ezer éves tölggyel is történt, amely a filmben is látható. Ez a fa valószínűleg a legöregebb élőlény Románia területén: ő “a Kárpátok öregje”.

faslegelo5

Címkék: , , , , , ,

2 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Agnes Klein
  Közzétéve: 29.9.2014, 8:13 am

  A video nem emlitette meg, hol van pontosan ennek a gyönyörű fának a helye, mi a falu neve?
  Köszönöm a választ, kedves Transindex

  Üdvözlöm, Klein Ágnes

 2. A hozzászólás szerzője: Hartel Tibor
  Közzétéve: 29.9.2014, 10:53 am

  Kedves Klein Ágnes,
  köszönöm a kérdését. A fás legelő Mirkvásár (románul: Mercheasa) mellett van. A Google Earth segitsegevel könnyen megtalálható. Szászföldön sok gyönyörű fás legelő van, de ez a legszebbek és legkiterjedtebbek között van (kb 1000 ha).
  Üdvözletel, Hartel Tibor

Szólj hozzá!