Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 5.9.2014

Ivóvízproblémák: arzénos víz Temes megyében, büdös, barna lötty Uzonban

“Jó a víz”, iható – ez lett mostanában az egyik legfontosabb tényező, amikor egy háztulajdonos megpróbálja meggyőzni a potenciális vevőt, megéri megvásárolnia az ingatlant. Ami régebb természetes volt, ma már kiemelt pozitívumként tálalható. Mert egyre több az olyan település, ahol az emberek már csak a “bolti vizet” merik meginni.

A Temes megyei Óbéba (Beba Veche) község lakói sem tudják használni a csapból folyó vizet: laboratóriumi eredmények kimutatták, a fogyaszthatósági határértéknél jóval magasabb arányban arzént tartalmaz. A hatóságok szerint a vízszennyezésért a szomszédos Szerbiában végzett bányászat a felelős – tudósít a Digi24. A helyiek csak az állataiknak adnak a vízből.

A szerbiai bányavállalat ráadásul Óbéba, Nagycsanád és Nagyszentmiklós területén magántulajdonban lévő területeken is végzett – engedély nélkül – talajkutatást. A helyieknek fogalmuk sincs, mit kereshetnek, kőolajat, földgázat vagy palagázat. Temes megye nyugati részén a Gazprom tulajdonában lévő NIS Petrol bérelt fel egy céget a fúrásokra, a berendezéseiket Szerbiából hozták. A Digi24 megkeresésére a cég munkatársai azt válaszolták, nincs senki felhatalmazva arra, hogy a sajtóval beszéljen.

Az ország több, az iparosított mezőgazdaság által érintett területén az ivóvíz a magas nitráttartalom miatt vált ihatatlanná. Kovászna megyében például többek közt Uzonban sárgásbarna, szúrós szagú folyadék ömlik a csapból – írja a Háromszék napilap. A nagyközségbe Sepsiszentgyörgyről vezetnének tiszta vizet, de hogy mikor, az kérdéses.

terkep
Kolozsvár nitráttérképe

Jó tudni: idén májusban indult egy akció az egyik ásványvízgyártó támogatásával, melynek célja elkészíteni Románia nitráttérképét. A túlzottan nitrátos víz főleg a gyerekek és csecsemők számára káros, de hosszú távú fogyasztása egy egészséges felnőtt esetében is kockázatot jelent. A nitrátok főleg a műtrágyahasználat miatt kerülnek a földbe, talajvízbe, forrásokba.

A kampány elején ingyen osztogatták az egyszerhasználatos tesztcsíkokat a nagyobb szupermarketekben és kétféle benzinkútnál, most úgy tudni, 3 lejért kapható 2 tesztcsík, amellyel bármilyen víz tesztelhető: kútvíz, csapvíz, palackozott víz. A felhasználó ezután feltölti a kapott értékeket, amely megjelenik a többi felhasználó által generált mérési adattal együtt egy nagy, közös térképen, vagy használhatja a Facebook-appot is.

Próbálta már valaki? Mi a véleményetek róla?

Forrás: digi24, 3szek.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , , ,

Egy hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: K L
  Közzétéve: 8.9.2014, 9:42 am

  Kar, hogy sehol szem irnak arrol, hogy mennyi lenne a normalis mennyiseg, valamint mennyi szamit mar veszelyes mennyisegnek rovidtavu, illetve hosszutavu fogyasztas eseten! Hiaba nezem a terkepet, meg a kulonbozo asvanyvizek tesztjeit, ahol 0.8 mg/l-tol 47 mg/l-ig szerepelnek ertekek!
  Tudom, hogy google a baratom, de ha mar megirnak egy cikket, akkor szerintem szukseg volna ezekre az informaciokra is. Sajnos meg a cikkben tobbszor emlitett site-on sem szerepelnek.
  De mint mondtam, google a baratom:
  “A WHO által meghatározott elfogadható napi beviteli mennyiség 0–3,7 mg/kg nitrát/testtömeg kg, ivóvízben megengedett mennyisége pedig 50 mg/l.”

Szólj hozzá!