Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 5.9.2014

Jó hír: ránevelhetjük agyunkat, hogy az egészséges kaját kívánjuk

barack

Sokunknak okoz gondot, hogy egyszerűen nem tudunk nemet mondani olyan fogásoknak, amelyekről tudjuk, hogy egészségtelenek: tömjük magunkba a csokoládét, chipset, szalmakrumplit, gyorskajáldás szendvicset, pizzát, és átsiklik a menüben a szemünk a salátákon. Nemcsak a jobb íze miatt szeretjük a “junk foodot”, hanem a kalóriadús ételek hosszú távú fogyasztása túlaktiválja az agyunk jutalomközpontját, ezért választjuk inkább például a csokipudingot az alma helyett – írja a News Wise.

Ám van jó hír is: a Nutrition and Diabetes szaklapban megjelent tanulmány szerint lehetséges, hogy fokozatosan ráneveljük az agyunkat, hogy az egészséges élelmiszereket preferálja az egészségtelenekkel szemben, és ellenálljon a függőséget okozó kaják csábításának.

A kutatás keretében 13 felnőtt, túlsúlyos és elhízott személyt vizsgáltak, nyolcan közülük speciális fogyókúrán vetek részt, öten alkották a kontrollcsoportot. A nyolc személy étrendje szigorúan megszabott volt, ugyanakkor a telítettségérzés elérése, az éhség csökkentése és a megfelelő energiabevitel volt a fő szempont. Ami még lényeges, hogy mind a nyolc személy információkat kapott arról, mit eszik.

A kísérlet alanyainak agyát rendszeresen vizsgálták, hogy a jutalomérzésért felelős területek változásait nyomon követhessék. Az eredmény azt mutatta, a nyolc személy jutalomközpontja egy idő után akkor aktiválódott, amikor alacsony kalóriájú, egészséges élelmiszereket tettek eléjük.

Forrás: totb.ro

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!