Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.8.2014

112 éve kihaltnak hitt növényt találtak a Radnai-havasokban

porci
fotó: molbiol.ru

Egy utoljára 1902-ben látott fészkesvirágzatú féle újra bizonyítottan létezik a Radnai-havasok Nemzeti Parkban. A felfedezésről a védett terület adminisztrációja számolt be, a siker pedig Mátis Attila botanikushoz és csapatához fűződik.

A hivatalosan Saussurea porcii-nak nevezett növénynek kékeslila virága van, annak idején egy helyi botanikus és akadémikus, Florian Porcius hívta fel rá a figyelmet. „Ő a Korongyos-kapunak nevezett térségből szedett egy példányt, a saját kertjében kezdte el termeszteni, és aztán jelentkezett néhány préselt példánnyal a kolozsvári Alexandru Borza Botanikus Kert szakembereinél, ezek most a botanikus kert múzeumának gyűjteményében vannak. Ez a növény már az 1900-as évektől eltűnőfélben van a túlzott legeltetéseknek köszönhetően, már a Porcius által begyűjtött példányt is lelegelték, virágja nem volt” – mondták el az adminisztráció képviselői az Agerpres hírügynökségnek.

A túllegeltetés miatt az a néhány példány is, amit megtaláltunk, végveszélyben van, csak azonnali intézkedéssel, szigorú védettség biztosításával lehetne megmenteni – mondta el a TOTB-nek Mátis Attila.

A növényt endemikus ritkaságnak, azaz csak a Radnai-havasokban előforduló ritka fajnak gondolták, de később megtalálták az Északkeleti-Kárpátokban is, Ukrajnában, ahol napjainkban is jelentős számban van jelen. A napokban felfedezett példány jelentős felfedezés, hiszen 112 éve nem azonosították Romániában a növényt. Az elkövetkező időszakban a helyet, ahol megtalálták, szigorúan védett területté fogják nyilvánítani, hogy megőrizzék az állományt.

A Radnai-havasok Nemzeti Park az ország második legnagyobb biorezervátuma.

yahoo news

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!