Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.8.2014

Remus Cernea betiltatná az állatos cirkuszokat

cernea

Remus Cernea független parlamenti képviselő tegnap benyújtott a Szenátushoz egy törvénytervezetet, amelyben megtiltaná az ország területén, hogy a cirkuszok állatokat használjanak műsoraikhoz.

A Voxpublica-n közölt cikkében a képviselő felhívja a figyelmet arra, hogy a cirkuszi állatok használata ütközik az 205/2004-es Állatvédelmi Törvénnyel. A kezdeményezés minden állatra kiterjedne, legyenek azok szabadon, vagy fogságban születettek cirkuszi, vagy bármilyen más műsorban használtak.

A törvénytervezet azt is előírná, hogy különböző intézmények felelősségére bízott állatok rezervátumokba kerüljenek a törvény hatályába lépésétől számított 18 hónapon belül.
Cernea ugyanakkor egy online petíciót indított útjára, amelyet a Parlamenthez címzett, és azt reméli, hogy a sok ezer ember majd hajlamos lesz a honatyákat a megfelelő döntésre bírni.

„Ezeknek az állatoknak több tíz vagy száz hektáron fekszik el az élőhelye, a ketreceik azonban csak néhány négyzetméteresek. Még csak nem is modoghatnak rendesen, ahogyan a természetük megkövetelné. Egyértelmű, hogy szenvednek. Láncokon tartják, gyakran verik őket, nem kapnak elégséges élelmet, a hosszú utak, amiket a turnék során tesznek meg, sokszor jelentős stresszet okoznak. Például egy oroszlán, amely egy 40 millió négyzetméterű élőhelyen él a természetben, a cirkusznál kap egy 12 négyzetméteres ketrecet, amelyben órákon át vár, hogy kiléphessen egy 50 négyzetméteres porondra. Egy tigrisnek, amely hasonló körülmények között él, egy milliárd négyzetméternyi élőhelyre van szüksége. Az elefántok bonyolult társas élettel rendelkeznek, ebből semmit sem kapnak meg” – írja Cernea a cikkében.

„Egy közismert dolog, hogy a gyerekek is megértik, hogy a cirkuszban látott állatok nem boldogok. Így az a cél, hogy a fogvatartott állatok segítségével szórakoztassák, és neveljék őket, ma már nem csupán bizonyítottan lehetetlen, de a módszerek immorálissá is teszik (gondoljunk a kínzásokra), de a hatások is ellenkezőek: az emberek empátiát éreznek a látott szenvedéssel szemben” – véli Cernea, aki cikkében kitér arra is, hogy több civilizált országban védi az állatokat már törvény a szórakoztatóiparban való felhasználástól.

„14 uniós állam(Bulgária, Görögország, Észtország, Finnország, Ausztria, Anglia, Dánia, Belgium, Málta, Lengyelország, Svédország, Magyarország, Hollandia és Csehország), valamint az Egyesült Államok 31 tagállama, de más országok is (pl. Brazília, Kanada, Izrael, India, Szingapúr, Costa Rica), fogadtak el már erre vonatkozó törvényeket az országuk részleges, vagy teljes területén (egyes országokban, mint például Horvátországban, városokra vannak szabályozva)” – írja a képviselő.

Nemrégiben kolozsvári fiatalok is tiltakoztak az állatok cirkuszi használata ellen.

voxpublica

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!