Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 22.8.2014

Farkasok, mint háziállatok? Fehéroroszországban simán

farkas1

Van, aki macskás, van, aki kutyás, van, aki hörcsögös. De egy fehérorosz család magasra tette a lécet: egy csapat farkast tartanak háziállatnak. Ismerjétek meg a Minszktől 250 kilométerre északra fekvő, Zacherevye faluban élő Selekh-családot és farkasaikat!

A Selekh-család ezelőtt öt évvel fogadott be fiatal farkasokat, hogy felneveljék őket. A farkasok most teljesen háziasultak, és hát nem farkaskodnak. Kutyálkodnak. Ha vadon élnének, akkor ugye falkában kellene lenniük, ahol az egymás közötti viszonyokat a hierarchia határozná meg, élen az alfahímmel. A Selekh-farkasok közül azonban senki nem alfáskodik. Játékosak, vidámak, spanosak egymással, de nemcsak: a család kislánya például állandó játszópartnerük. Alisa sokszor meglovagolja őket gond nélkül.

farkas2

farkas3

Ezek az állatok nem akarnak bántani senkit, a kis Alisa minden ijedelem nélkül puszilgatja őket. Pedig hát elég félelmetesen néznek ki. A különös családi harmóniáról az apa, Oleg tehet, akinek 2009-ben, egy erdei séta során kutyája megtalálta a négy kölyköt. Árvák voltak, a szüleikkel vadászok végeztek, tél volt, de a végét már nem érhették volna meg Oleg nélkül. Oleg hazavitte őket, az udvaron kialakított egy különleges teret nekik, és elkezdte a nevelésüket.

farkas4

farkas5

Ahogyan telt az idő, a helyiek körében is népszerűek lettek Selekhék farkasai, ők is gyakran odagyűlnek megfigyelni a kislányt, hogyan játszik velük. Kedves történet persze, a szakértők azonban aggódnak, s azt állítják, egy háziasított farkas veszélyesebb lehet, mint egy vadon élő: a szabad farkasok ösztönösen félik az embereket, általában el is szaladnak, ha ember közeledik, a háziasított farkasok azonban megtanulják, hogy nem kell félniük, és emiatt beüthet a baj. Ne próbáld ki otthon, na! De íme videón is:

totb.ro

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!