Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 18.8.2014

Nem támogatja többé a törpe vízerőműveket az EU

Az Európai Bizottság és Románia között augusztus 6-án aláírt Partnerségi Megállapodás stratégiai dokumentumában, amelyek az elkövetkező hét év fontos hazai beruházásait finanszírozó EU-s forrásairól szól, nem szerepelnek a törpe vízerőművek. Ennek következtében a törpe vízerőművek támogatása a nagyberuházások támogatásáért felelős EU-s operatív program kereteibe sem kerül bele, amely a szállítási, környezetvédelmi, energetikai és klímaváltozási beruházásokat támogatja. A WWF Románia jelentős civil győzelemként értékeli ezt.

A WWF Románia tagja volt az Európai Források Minisztériuma által létrehozott munkacsoportnak, amelynek feladata volt ezeket a stratégiai dokumentumokat létrehozni. A szervezet 2013 óta kommentárokkal és javaslatokkal látta el a csoportot, hogy az esetlegesen káros beruházások támogatását megakadályozzák. Legfontosabb eredmény, hogy a törpe vízerőművek ezután hét évig biztosan nem juthatnak majd EU-s forrásokhoz, így valószínűsíthetően ezek a beruházások jelentősen meg fognak ritkulni a közeljövőben. A törpe vízerőművek létrehozása az utóbbi két évben öltött jelentős méreteket, és gyakorlatilag különösebb ellenőrzés nélkül folyt, holott erős környezetromboló és szocio-gazdasági károkat okozott. A 2007 – 2013 között folyósított EU-s támogatások valamint az adófizetők által befizetett összegekből a zöld tanúsítványú beruházásokra fordított támogatások és egy elavult, hidroenergetikára vonatkozó törvényrendszer tehet róla, hogy hazánkban elszaporodtak ezek.

A WWF annak idején egy kampányt is elindított, „Hegyvidéki folyók: utolsó esély” néven egyetemeken, hegyi- és ökoturisztikai berkekben. Akkor több mint 20 000-en írták alá a szervezet által indított petíciót. Többek között a kampány hatására döntött úgy a Környezetvédelmi Minisztérium vízügyi, erdészeti és haltenyészeti osztálya 2014 februárjában, hogy ideiglenesen felfüggeszti az engedélyeztetést ezekre az erőművekre, és egy vegyes munkacsoportot hoz létre (civilek és a minisztérium dolgozói egyaránt részt vettek a munkában), amelynek feladata volt olyan elveket és kritériumokat megfogalmazni, melyek a hidroenergetikai szektort a jelenlegi jogszabályzat megváltoztatásával bővítenék. Ezután a Környezetvédelmi Minisztériumnak ki kell adnia egy rendeletet, amely pontosan behatárolná azokat a területeket, ahol egyáltalán nem történhetnek meg ezek a beruházások, valamint kijelölné a helyeket, ahol igen, viszont szigorítva.
További jó hír, hogy a biodiverzitás megőrzésére nyújtott pénzügyi támogatást idéntől megnövelik, nem is akárhogyan: 315 millió euró jut rá az eddigi 70 millió helyett, ez az Európai Regionális Fejlesztési Alap által folyósítható összegek 67%-át teszi ki.

Továbbá fontos lépés az is, hogy a nagyberuházásokat elősegítő operatív EU-s program ezentúl a természetvédelmet a klímaváltozás elleni küzdelem stratégiájába vonta be. Így a szárazság és az árvizek ellen a zöld infrastruktúrák visszaállítását fogják támogatni.

WWF

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!