Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 18.8.2014

Vizet és levegőt is tisztít egy 16 éves találmánya

ize

Samuel Burrow egy 16 éves fiatal, aki egy nagyon hasznos vegyületet hozott létre: a grafit-oxidból és titán-dioxidból álló fehér vegyület tisztítja a szmogot, kivonja a vízből a nehézfémeket.

A fiatal lány által javasolt megoldás egyszerű és hatékony, hiszen olyan összetevőket javasol, ameyek gyakran megtalálhatóak a mindennapok során. Samuel az egyik döntős a Google Science Fair 2014-es versenyben, a győztest a szavazás útján lehet kiválasztani szeptember elsejetől kezdve, az eredmény pedig szeptember 22-én fog kiderülni. A díj egy tíznapos galapagos-i utazás a National Geographic Expeditions szervezésében a Virgin Galactic Űrkikötőhöz, a győztes továbbá 50 000 dollárt kap, amelyeket a kutatásához szükséges felszerelésekre költhet, valamint egy évig ingyenes használhatja a Scientific American folyóirat digitális adatbázisát.

„Kezdetben a titán-dioxid tulajdonságainak feljavítását céloztam meg, mint ahogyan azt is, hogy egy olyan festéket hozzak létre, amely amely olcsó, könnyen használható és bárhol alkalmazható bárki által, s amely segít a szennyeződést legyőzni, bárhol, ahol fény jelenlétében van. Készítettem –külön – néhány kutatást grafittal is (amely fantasztikusan működött, és észrevettem valami érdekeset a két elem által létrejött keverékben, amely optimalizálta a végső anyag használatát” – mondja Samuel a projektjéről. A fiatalember többféleképpen is használhatónak tartja a találmányát: homokkal keverve kiszűri a nehézfémeket a vízből, festék formájában megtisztítja a felszínt és a légszennyezést, por formájában pedig az ivóvízből vonná ki a káros anyagokat, egy tartályba keverve a port napon kell hagyni, és megtisztul magától.

totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!