Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 1.8.2014

Elhunyt “Zöldike királyfi”, az első itthon született kisbölény

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elpusztult a nemrég született kisbölény Örményes (Armeniș) község közelében, valószínűleg a felnőtt egyedek végeztek vele. A kisbölény az első utód volt abból az állományból, amit a WWF a a Déli Kárpátok Szárkő-hegységbe született. A kisbölény nem itt fogant, az egyik nőstény volt terhes, és ideszállítás után szült meg.

A boncolás azt állapította meg, hogy Zöldike királyfit (ezt a nevet mi adtuk, miután egy internetes szavazáson Prâslea nevet kapott a borjú) valamelyik nagyobb egyed sebesítette halálra. Ezek gyakori események a természetben. A megfigyelők szerint teljesen egészséges, nagyon aktív kisállat volt. A halála körülményeit azonban nem látta senki.

Lehet, hogy csak rosszkor volt, rossz időben. A szülés utáni napokban az anya távol tartja a borjat a csordától, és csak akkor térnek vissza, amikor a kicsi már jól tud járni, és tartani tudja a lépést. Az örményesi csorda esetében is ezt történt, az anya öt nap után vezette a borjat társaihoz, és ezután is aktívan védelmezte kicsinyét. A WWF szakemberi feltételezik, hogy egy nagyobb hím, hogy felkeltse a nőstények figyelmét, megtámadta a kicsit.

„Ilyen projektekben, ahol vadon élő fajok visszavadítása a cél egész Európa területén, vannak boldog és szomorú pillanatok, amelyekből tanulni lehet. Habár ez az eset az utóbbi kategóriába esik, a csapatunk továbbra is optimista a romániai visszavadításokat illetően” – áll a WWF Románia közleményében.

A szervezet további bölények behozatalát tervezi a már meglévő 17 fős csorda mellé. A Rewilding Europe-pal közös projekt keretében, az új példányok várhatóan még év vége előtt megérkeznek a Szárkő-hegységbe.

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: morpheus
    Közzétéve: 1.8.2014, 3:46 pm

    Az állatok elpusztulnak, kimúlnak, nem ELHUNYNAK. Csak az emberek hunynak el.

Szólj hozzá!