Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.7.2014

Önkéntesek készítettek el egy új parkot Brassóban

monitorulexpres2
fotók: monitoruleexpres.ro

Augusztus hónap végégig Brassóban el fog készülni egy új park a Cenk alatt. Nem akármilyen park lesz, hiszen a léterhozásában nem az önkormányzat, hanem önkéntesek jeleskednek. Az Ifjúsági Sportigazgatóság mellett elhelyezkedő, eddig parlagon fekvő területet egy interaktív zónának szánják, ahol a kisgyerekek nyilttéri leckéklet vehetnek, például helyben tanulhatnak a Cenk-hegyről. A projektet a Brassói Önkéntes Központ szervezte, a Feed-Back Szociális Integrációs és Környezetvédelmi Egyesület önkénteseivel.

A leendő park berendezéséhez használandó „városi bútor” a már városban elhasználódottakból fog kikerülni, de újakat is fognak gyártani, újrahasznosított anyagokból. Így használt gumiabroncsok és rönkök fogják alkotni az asztalokat és székeket.
Ugyanakkor a parknak lesz egy „tapintható sétánya is” , amelyen végigjárva a látogatók a Cenk növényeivel ismerkedhetnek, sétálhatnak lombhullató, vagy tűlevelű avaron, különböző típusú talajokon, kavicsokon, ágakon, természetes szőnyeg-típusokon.

A park egy másik sétányán információkat fognak elhelyezni a növényfajtákról, és a cementbe a Cenken élő állatok nyomait fogják feltüntetni. A flóra és fauna bemutatására ugyanakkor az önkéntesek létrehoznak egy kocka puzzle-t fából és ragasztóból. A park egyik sarkába – ahol a növényzet hiányos jelenleg – függőleges kertet alakítanak ki. Ezen kívól információs panókat, és szelektívhulladék-gyújtő pontokat terveznek.

monitorulexpres

Eddig a munkálatok 65%-ával vannak készen. A területet fertőtlenítették, elkészítették a csatornázást és a függőleges kert struktúráját. Hamarosan érkeznek az újrahasznosított anyagokból készített virágcserepek is.

Elkészült a park kertje is, augusztus elsejére pedig meghívták a város gyerekeit, hogy ők ültessék el az első virágokat. Elkészült az „érinthető sétány is”, hamarosan pedig elkészítik az állatok lábnyomait.
Összességében: kezd kialakulni a park végleges formája. Óriási előrelépés ez: amikor az önkéntesek átvették a területet, az nagyon elhanyagolt állapotban volt. Augusztus végégig pedig egy egyedülálló, interaktív területté változik, ahol minden érdeklődő jól érezheti majd magát. És 100%-ig brassói önkéntesek készítették, a dokumentációtól kezdve a tervezésen át a konkrét megvalósításokig.

„A munkálatok tulajdonképpeni kezdete június végére tehető, és 42 önkéntes vett részt a folyamatban. Általában naponta tízen dolgoztak egyszerre” – mondta el a brasovromania.net-nek Alina Năstase, a program koordinátora.

brasovromania.net

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!