Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.7.2014

Ritka növények élőhelyét dózerolták le a Bükkben

DSC_0032
Fotók: Szabó Anna

Ritka növények élőhelyét, egy égeres láperdőt nyírfákkal (Alnus glutinosa) taroltak le, valamint források, lápok területét dúlták fel ismeretlen tettesek a Kolozsvár melletti Bükk-Malomvölgy védett területen.

Az egyik kiemelten védett szibériai reliktumfaj, a sásréteket, fűz- és nyírlápokat kedvelő szibériai hamuvirág (Ligularia sibirica) több száz példánya semmisült meg a pusztítás során – tájékoztatta a TOTB-t Mihai Constantinescu, a Natura Transilvaniei Egyesület önkéntese. A fajnak ezen a területen található az egyik legnagyobb kiterjedésű erdélyi élőhelye.

A Natura 2000-es terület gondnoksága, a Natura Transilvaniei Egyesület értesítette a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrséget az esetről. A terület élőhelyeinek és fajainak felmérése jelenleg is zajlik az Apáthy István Egyesület uniós projektje keretében. A pusztítást a terepen kutató biológusok is dokumentálták.

Adenophora

A területen él a ligeterdőket, erdőszéleket kedvelő, szintén kiemelten védett illatos csengettyűvirág (Adenophora lilifolia)

DSC_0010

Az élőhely különlegességére és az itt élő fajra ez a kiírás is figyelmeztet

DSC_0022

DSC_0033

DSC_0034

A pusztítás mintegy két hektáros területet érint, több helyszínen is ledózerolták a helyet, úgy tűnik, építkezés céljából. A környezetvédelmi őrség hamarosan kiszáll a helyszínre, az ügy fejleményeire még visszatérünk.

Az alábbi térképen a védett terület határai pirossal és a letarolt rész zölddel van feltüntetve.

schita distrugere ligularia

Címkék: , , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Sebők Csaba
    Közzétéve: 30.7.2014, 12:45 pm

    Röviden és velősen: ez Románia…

  2. A hozzászólás szerzője: Szántó László
    Közzétéve: 1.8.2014, 8:41 am

    Jó napot kívánok, az Alnus glutinosa nevű növény nem nyírfa, hanem enyves éger, a cím alatt a nagybetűs részben van, már a tegnap észrevettem, de csak mára gyűjtöttem össze annyira a bátorságomat, hogy meg is írjam.

Szólj hozzá!