Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás, Urban Legend | 30.7.2014

Mondj végleg búcsút a fültisztító pálcikának, ha jót akarsz!

A fültisztító pálcika a fül tisztítására való használata a lehető legrosszabb ötlet. Én sem hittem el, a kollégák még most sem hiszik, hogy egy szakértő is megerősítette ezt nekünk.

k.á.

Miért is? Hát mert a fülzsír, bár elég gusztustalan trutymó, de nem funkciótlan trutymó. Sőt, tulajdonképpen nem másra szolgál, mint a védelemre: funkciója, hogy a hallójáratot tisztán tartsa. És azért ragacsos, mert szervezetünk az evolúció során tette ilyenné, hogy felfogja a port és a koszt, megakadályozva, hogy az a dobhártyánkra kerüljön. Ugyanakkor antibakteriális hatása is van.

És ezért egyáltalán nem kell a fül tisztításával bíbelődni, mert a fül egy öntisztító rendszer: amint a fülzsír elhasználódik, az állkapocs mozgásának segítségével az újonnan termelődő kiszorítja a régit.

A fültisztító pálcika tisztít ugyan, csakhogy közben tulajdonképpen mélyebbre nyomjuk vele a a fülzsírt, olyan mélyre, hogy kikerül az automatikus öntisztítás hatásköréből. A mélyre gyömöszölt fülzsír aztán mindenféle gombát, vírust és baktériumot vihet oda be, amelyek fájdalmas gyulladásokat okozhatnak.

Benyomkodni a fülzsírt azért sem jó, mert a hallócsatornát egyre jobban elzárja, aminek a következménye halláskárosodás lehet. Vagy beszakadhat a dobhártya, ami ugye meglehetősen fájdalmas dolog.

Azt írja a Huffingtonpost, hogy az Egyesült Államok kb. 12 millió állampolgára fordult orvoshoz a túlzottan felgyűlt fülzsír miatt. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 8 millió állampolgárnak kellett fülzsír-eltávolítást végezni. Ez nem rutin eljárás, és furcsa, hogy gyakorlatilag a szervezet is megcsinálta volna, ha hagyjuk.

A fület csak akkor kellene tisztítani, ha probléma jelentkezik a hallásunkkal. Ezzel szemben mégis mindenki piszkálja. Az Egyesült Államokban több kampány is indult, hogy felvilágosítsák a visszaeső fülpiszkálókat. Sőt, van olyan pálcika gyártó is, amely külön megjegyzi, hogy csak a fül külső részeit szabad vele tisztítani.

Nehéz lesz lemondani? Te csináltad magadnak! Minél többet dörzsölöd a bőrt a pálcikával, annál nagyobb mennyiségű hisztamint szabadítasz fel, ami viszkető érzést okoz (ahogy a szúnyogcsípés is annál jobban viszket, minél jobban vakarod).

A biztonság kedvéért azért megkérdeztünk egy hazai szakembert is, és pedig Fodor István csíkszeredai fül-orr-gégész osztályvezető főorvost, ő ajánlaná-e a fültisztítás ilyen módját.

„Nem ajánlott, mégis úgy hívják, hogy fültisztító pálcika. Az egyetlen dolog amire a családorvosok szerint ajánlott, az a csecsemők köldökének tisztogatása, amíg begyógyul a köldökseb. A hallójárat átmérőjével nagyjából megegyezik, úgyhogy maximum csak be lehet vele toszogatni különböző dolgokat, például a fülzsírt, ami mindenkinél termelődik, és védekező-funkciót tölt be. Azért zsírozódik úgymond a hallójárat, hogy megvédjen például attól, hogyha egy kis bogár belemászik az ember fülébe, akkor annak a lábai beleragadnak, és nem jut el a dobhártyához, így ne tehessen kárt benne” – mondta el Fodor a TOTB-nek.

Azt is elmagyarázta, hogy a fülzsír nem azért van, hogy minden reggel és este kitöröljék egy pálcikával. Könnyen begyulladhat a bőr, mert a fülben ez nagyon érzékeny, alatta van egy porchártya illetve egy csonthártya is, könnyen fel lehet sérteni a bőrt a törölgetéssel, így oda bekerülhetnek különböző kórokozók, baktériumok, gombák.

De akkor ő mit ajánlana? Semmit. „Azon kívül, hogy öntisztító, nem kell semmilyen különleges tisztításban részesíteni. Persze fürdés-zuhanyzás-mosdás után ki kell mosni a fület, de semmiképpen nem mélyebben, mint amennyire az ujjak beérnek” – mondja a szakértő.

Aki mégsem képes leszokni a fülturkálásról, annak javallott, hogy a hagyományos módszerrel szakítva egy olyan oldatból csepegtessen bele néhány cseppet, amely egyharmad rész fehér ecetet, egyharmad rész alkoholt és egyharmadnyi csapvizet tartalmaz. De ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Ez elfogadható. De bedugni bármit is, nem az!

Te használsz fültisztító-pálcikát?

View Results

Loading ... Loading ...
Címkék: , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Lenny
  Közzétéve: 30.7.2014, 1:55 pm

  Akkor majd megvarom a mig a “fulzsir” leholyik a vallamon. 🙂

 2. A hozzászólás szerzője: Fulbemaszo
  Közzétéve: 30.7.2014, 2:00 pm

  Mindig furán éreztem magam, amikor felvetődött a fültisztítás kérédse, 100-as fültisztító pálcikák és csendben magamban arra gondoltam, hogy én ilyet egyáltalán nem használok (igaz senki se panaszkodott eddig a fül-higéniámra). Most megnyugodtam, köszi transindex/totb 🙂

 3. A hozzászólás szerzője: Laci
  Közzétéve: 1.8.2014, 8:45 am

  Azt hiszem nekem van egy technikám amivel nem befele tologatom, hanem kifele. Mintha kisepregetnék. A fűlzsírt ben hagyni undorító és zavar is.
  100 évet kibír a fülem tisztogatással is.

  Fujj de undorító akinek a sárga folyik ki…
  Fodrászatban is necces…

  Ja, por meg bogár: számítógép előtt nincs olyan sok mint mondjuk épitkezésen.

  Na lépek…

Szólj hozzá!