Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.7.2014

Súlyos aszály sújtja Kínát

Több mint 15 millió hektár legelőn és 150 ezer hektár mezőgazdaságilag művelt területen pusztít az elmúlt három év legsúlyosabb aszálya Kínában, állatok százezrei szenvednek a vízhiánytól Belső Mongóliában – jelentette helyi forrásból a kínai média vasárnap.

Az északi Belső-Mongol autonóm terület hét prefektúrájában, illetve városában április óta körülbelül 600 ezer embernek, gazdálkodónak okozott kárt a szárazság, közülük csaknem 300 ezernek jelent gondot az ivóvízhez jutás. Becslések szerint 1 millió 340 ezer szarvasmarha itatását nem tudják kielégítően megoldani. Az elsődleges kalkulációk az agrárgazdaságot ért közvetlen anyagi kárt 227 millió jüanra (kb. 20 millió RON) teszik.

A térség legsúlyosabban érintett vidéke Arahszan prefektúra, ahol 1961 óta nem volt ilyen aszály. Több mint 140 napon át nem esett eső, amit az itteni legelők 98 százaléka megsínylett.

A másik súlyosan érintett tartomány a közép-kínai Honan, ahol június óta a szokásos csapadékmennyiségnek a 30-50 százaléka hullott le. Ennek következtében a kisebb víztározóknak az egyharmada, a kis és közepes folyóknak több mint a fele kiszáradt – idézte a térségi katasztrófavédelem központját a Hszinhua hírügynökség.

Honanban több mint 900 ezer hektár veteményt károsított a vízhiány, Pingtingsan városban pedig, ahol csaknem negyven éve nem volt hasonló szárazság, lényegében kiürült a település ivóvizét biztosító tározó. Leálltak az autómosók, szüneteltetik szolgáltatásaikat az uszodák és fürdők, a főbb vízhasználó vállalatok számára korlátozásokat vezettek be.

A tartomány székhelyén, Csengcsouban vasárnaptól kezdve négy napon át egyes lakótelepek, üzemek és vállalatok áramellátását is korlátozzák.

Az időjárás-előrejelzések szerint Belső Mongólia nagy részében a következő napokban is átlagosan 35 Celsius-fok feletti melegre kell számítani, Honanban úgyszintén nem várható eső a jövő héten.

mti

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: vakarcs szilard
    Közzétéve: 29.7.2014, 12:32 am

    1 kg-os súly, de aszály sújtja. Légy szíves, javítsd ki.

Szólj hozzá!