Think Outside The Box

Transindex rovatok


Bözsike akcióban | 18.7.2014

Bözsikétől szeretettel: tojáskódok mindenkinek

tyuk

A “székely Tudatos Vásárló” Sepsiszentgyörgyről közérdekűen és közérthetően elmagyarázza, mit jelentenek a tojásokon szereplő számok és betűk. A bejegyzés eredetije itt: Bözsike akcióban: Tojáskódok mindenkinek.

Bözsike akcióban

Milyen tojást vásárolhatunk, ha ribizlihabra vágyunk, és leugrunk a kisboltba? Kisboltban csak 3-as tojást vehetünk. Rajtunk múlik, hogy ezt megváltoztassuk.

Mit mesél a tojáson látható pecsét?

Ez itt az iskolapélda:

3ROBZ012 3/ RO/ BZ/ 012 – 4 fontos információ
D.D.M. 21.05.14 D.D.M. / 21.05.14 – 1 fontos információ

Vegyük sorjába:

3 – az állattartási technológia/tartásmód
RO – az ország kódja (Magyarország: HU, Lengyelország: PL, stb.)
BZ – a megye kódja (Brassó megye: BV)
012 – a termelő kódja (a kód engedélyhez kötött és visszakereshető)
DDM (data durabilităţii minimale) 21.05.14 – ez pedig a dátum (nap, hónap, év), ameddig a tojás tökéletesen megőrzi tulajdonságait (ennek még utánanézek).

Ezt mind megtudhatjuk egy üzletben árusított tojásról.

Az állattartási technológiát legjobban a Zöldpók filmje mutatja be, szemléletes és nagyszerű.

Most már nagyobb önbizalommal közelítünk a tojásokhoz.

Itt összefoglalva:

Tartásmód
0 – biotojás, ökológiai tartásból;
1 – szabadtartás, kifutós tartási rendszerből;
2 – alternatív vagy mélyalmos tartási mód;
3 – ketreces tartásmód.
Két hónap alatt körülbelül húsz üzletben jártam a város különböző pontjain. A legtöbb üzletben nincs dobozos tojás, és igencsak népszerű, hogy az önkiszolgáló részlegen a tojásokat hatosával, zacskóba csomagolva kínálják. Két helyen volt lehetőség önkiszolgáló részlegen darabra vásárolni, kitették a 30 darabos tojástartót, és mindenki igény szerint választhatott.

Ha önkiszolgáló üzletben vásárolunk, akkor a tojáson található pecsétből, a tojás dobozáról és ömlesztett áru esetén a kifüggesztett tájékoztatóból tudhatjuk meg a minket érdeklő információkat.
A fogyasztóvédelem előírja, hogy az ömlesztett áru mellé kötelező tájékoztatót mellékelni. A 30 darabos tojástartóban darabra kínált, vagy a zacskókba csomagolt tojások mellé is illene jól látható helyre, olvasható betűmérettel kifüggeszteni az alábbi tudnivalókat.

A tojás osztályozása:
Frissességük szerint kettő (A, B) besorolás létezik. Az A minőségű tojás a friss tojás, a B besorolású már csak ipari felhasználásra alkalmas. Az üzletekben A tojás van. (C osztály 2005. szeptember elseje óta nincs.)

A tojás súlya: súlykategória
XL – nagyon nagy: 73 g vagy több mint 73 g;
L – nagy: 63 g – 73 g;
M – közepes: 53 g – 63 g;
S – kicsi: kevesebb mint 53 g.

Tartásmód (0,1,2,3)
A termelő kódjának feloldása pl. S.C. Import-Export Picike S.R.L.
DDM

Mindezt dobozos tojás esetén a dobozról olvashatjuk le.
Csak két helyen láttam A4-es lapra kifüggesztve az összes tudnivalót, pár helyen csak az információk felét írták le, és olyan helyre ragasztották ki, ahol a kutya sem kereste (pl. a hűtőpult alján lógott). A többi esetben egyáltalán nem tájékoztattak. Ez nem vicces, a fogyasztóvédelem ezért büntethet.

Találtam pár érdekes dolgot. A kifüggesztett tájékoztatón büszkén jelentették, hogy a 3-as tojás már EU-konform tyúkketrecek lakóitól származik. Az EU-konform tyúkketrec sem tyúkmennyország, nem kell bedőlni a reklámnak. A ketreces tartás ketreces tartás marad.

Visszatérve kedvenc mondatomhoz, miszerint a pénzünk egyben szavazat is, a 3-as tojás vásárlásával ilyen tyúkketrecek építését és fenntartását támogatod.

Az érdekességek sorát gyarapítják a nehezen olvasható, a maszatos és a hiányos pecsétek. Átnéztem több doboz 2-es tojás, az összes pecsét maszatos volt.

Több üzletben az eladótól kell kérni az árut.

A Milyen számú tojásokat árulnak? kérdésre csak kevesen tudtak válaszolni. Kedvesek voltak, de fogalmuk sem volt, honnan tájékoztathatnak. Végül mindenütt sikeresen kiderítettük a tojás számát. Volt, ahol kezembe adták a tojást, hogy lássam a választ a saját szememmel. A tojás elkérése nem rossz gondolat akkor sem, ha a dátumra vagyunk kíváncsiak.

Az üzletek csak egyféle tojást tartanak, és itt nem csak a tartásmódra gondolok, hanem a súlykategóriára is. Nincs választék. Tojásválaszték csak a multiknál van, ott biotojás is kapható, minden más üzlet csak 3-as tojást tart.

Állítólag a vásárlókat nem érdekli, hogy milyen tojást választanak. Bizonyítsuk be, hogy tévednek!

(Előfordulhat, hogy a szaknyelv nem pontos, aki hibát lát, kérem, írja meg.)

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!