Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 17.7.2014

Nagy-Britannia: az eladott kenyerek 60%-a rovarirtószert tartalmaz

P1440585
A kép illusztráció (fotó: B.D.T.)

Egy kutatás kimutatta, hogy Nagy-Britanniában az eladott kenyerek 60%-a rovar- és/vagy gyomirtószert tartalmaz. A kormányzati megrendelésre készült elemzések adatait környezetvédők elemezték.

Több száz kenyér összetételét elemezve kiderült az is, egynegyedükben egynél több vegyszer is kimutatható volt. A kormány szakértői bizottsága szerint ez nem káros a fogyasztók egészségére, mivel a maximális határértéken belül van a rovar- és gyomirtószer-maradványok aránya.

Nick Mole, a Nagy-Britanniai Rovarirtószer Akció Hálózata (Pesticide Action Network UK – Pan UK) szakértője szerint azonban a maximális határérték arra vonatkozik, hogy mennyi a megengedett vegyszermennyiség a gabonavetések esetében, és nem az emberi egészségre gyakorolt tényleges hatásokra. Lehetséges, hogy a rovar- és gyomirtószernek való gyakori kitettség káros a fogyasztók egészségére, ám egyelőre senki nem vizsgálta, hogy a “rovarirtó-koktélok” milyen hatással vannak a fogyasztókra – fejtette ki. Ha minimalizálni akarjuk a rovarirtószerek szervezetünkbe kerülését, az egyedüli megoldás az organikus termékek fogyasztása – tette hozzá.

A civil szervezet a kormányzati adatokat elemezve kiadott egy jelentést, miszerint a kenyérben leggyakrabban a glifoszfát (széles körben alkalmazott gyomirtó), a klór-mequat-klorid (növekedés-stimuláló), és a malation rovarirtó fordul elő. A vegyi anyagok szignifikánsan nagyobb arányban fordulnak elő a kenyérben, mint más élelmiszerekben, ahol az előfordulási arányuk 40%.

Forrás: The Guardian

Mi a helyzet Romániában?Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság évente készít jelentést a rovar- és gyomirtószerek jelenlétéről az élelmiszerekben.  A legutolsó ilyen jelentésük a 2012-es évről szól. Eszerint a Romániában piacra került gyümölcsök, zöldségek, gabonaféléből készült és állati eredetű élelmiszerek 26%-ában találhatóak meg ezek a vegyi anyagok. A törökországi citrusfélék és paradicsom, valamint a romániai termesztésű alma általában többféle vegyi anyagot is tartalmazott – írja a jelentést ismertetve az Adevarul.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!